Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V - F R A C T I E
V L A A M S P A R L E M E N T

Brussel, 20 december 2001

Rechten van werkzoekenden wettelijk vastleggen


Door hun specifieke situatie vormt voor een deel van de werkzoekenden een niet georganiseerde groep. De regelgeving in verband met werkzoekenden dateert reeds van 1993 en is totaal achterhaald en niet aangepast aan de evolutie. Zo spelen naast de VDAB nog een heleboel andere organisaties een rol op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld de uitzendbureaus. Ook het werk zoeken op het internet is volop in evolutie.
Een aantal essentiële rechten van werkzoekenden verdient evenwel een decretale verankering: het recht op gelijke behandeling en non-discriminatie en het recht op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Het recht op kosteloos zoeken en het recht op informatie. Het recht op persoonlijke begeleiding en op aangepaste trajecten inzake opleiding en werkervaring. Het recht op kwalitatieve dienstverlening, het recht op een gelijkvormig en motiverend opleidingsstatuut. Het recht op de erkenning van de verworven competenties, ongeacht op welke wijze deze werden verworven. Het recht op veiligheid, gezondheid en welzijn, in het bijzonder bij beroepsopleiding en werkervaring. Het recht op inspraak, overleg en onderhandeling. Er zijn ook nieuwe risico's ontstaan. De openstelling van het cliënt-volgsysteem van de VDAB naar samenwerkende partners in de werkwinkels verscherpt de nood aan een sluitende controle op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. De groeiende arbeidsbemiddelingactiviteit via Internet roept de vraag op hoe de rechten van werkzoekenden in deze processen kunnen worden gegarandeerd.
Vlaanderen kan het voortouw nemen om gestalte te geven aan een geheel van rechten van de werkzoekenden ten aanzien van de arbeidsmarktvoorzieningen van publieke of van private aard. Daarnaast kan de Vlaamse Overheid ook regelgevend optreden voor het overheidspersoneel en het onderwijzend personeel waarvan zij de rechtspositie autonoom kan bepalen. De Vlaamse overheid kan het voorbeeld geven wat de regelgeving betreft voor het overheidspersoneel en het onderwijspersoneel.
Op 20 december werd op ons initiatief een resolutie ingediend en ondertekend door alle democratische partijen. In die resolutie vragen we aan de regering om op korte termijn gestalte te geven aan een globaal Handvest van de Werkzoekende.
Aan de Vlaamse Minister, bevoegd voor Onderwijs en Ambtenarenzaken, vragen we de nodige initiatieven te nemen om de rechten van werkzoekenden die solliciteren naar een betrekking in de Vlaamse openbare sector of het onderwijs vast te leggen.Wij vragen aan de Vlaamse Minister, bevoegd voor Werkgelegenheid om op korte termijn een decretaal initiatief te nemen om de rechten van de werkzoekenden te verankeren en aan te passen aan de huidige evolutie en noden.
In goede economische tijden zijn rechten voor de werkzoekenden noodzakelijk, in moeilijkere economische tijden bestaat het risico dat men lichtzinnig omspringt met die rechten. Daarom is een decretale verankering van de rechten van de werkzoekenden absoluut noodzakelijk.

Veerle Declercq,
Vlaams Volksvertegenwoordiger

---
Meer informatie:
Agalev fractie, Vlaams Parlement, 1011 Brussel
Tel. 02-552 13 84 Fax 02-552 16 33
e-mail: vl.parlm@agalev.be
http://www.agalev.be/code/nl/page.cfm?id_page=852