European Commission

ip/01/1845

Brussel, 20 december 2001

Goedkeuring Commissie voor akkoord tussen Nordic Satellite AB en Modern Times Group over digitale satelliettelevisie in Scandinavië

De Europese Commissie heeft een akkoord goedgekeurd(1) dat twee Zweedse bedrijven - Nordic Satellite AB (NSAB) en Modern Times Group AB (MTG) - hebben gesloten om voor MTG's omroepactiviteiten over te schakelen van analoge naar digitale satellietuitzendingen. Het akkoord tussen beide Zweedse ondernemingen bevordert de concurrentie omdat zo het gebruik van nieuwe digitale technologie wordt vergemakkelijkt - in het belang van kijkers in Scandinavië.

Digitale tv is voor tv, wat cd's zijn voor geluid - het biedt superieure beeld- en geluidskwaliteit, en wordt ook gebruikt voor interactieve diensten als pay-per-view-televisie. Vóór MTG begin dit jaar op deze markt kwam, was Canal Digital de enige aanbieder van digitale direct-to-home (DTH) televisiediensten in Scandinavië. Canal Digital werd opgericht door Canal+, de grootste Europese aanbieder van betaaltelevisie, en het Noorse Telenor. Onlangs heeft Telenor ermee ingestemd het belang van Canal+ in deze joint venture over te nemen.

Daarom zal de deal tussen NSAB en Modern Times goed zijn voor de Scandinavische consument, die zo kan profiteren van een upgrading van analoge naar digitale uitzendingen - en uiteindelijk ook een ruimer aanbod televisiekanalen tegen meer concurrerende prijzen krijgt.

NSAB is een Zweeds satellietbedrijf. Het is eigenaar van de drie Sirius-satellieten, die voor heel Europa satellietdiensten aanbieden die geschikt zijn voor de ontvangst van DTH-satelliettelevisie met antennes die niet groter zijn dan 60 cm. NSAB is in handen van het Zweedse Swedish Space Corporation en van Société Européenne des Satellites SA, de eigenaar van de Astra-satellieten.

MTG is actief in de omroepsector, de gedrukte media en e-commerce. Het is eigenaar van diverse televisiezenders, waaronder TV3, een van de meest bekeken commerciële zenders in heel Scandinavië. Daarnaast is MTG ook eigenaar van Viasat, dat zorgt voor verkoop en distributie van de kanalen in de Scandinavische landen. Viasat biedt naast vrij te ontvangen zenders ook betaaltelevisie en pay-per-view-televisie aan.

In deze overeenkomst tussen NSAB en MTG worden de voorwaarden vastgesteld voor de overschakeling door MTG van analoge op digitale satellietuitzendingen in Scandinavië - via de satellieten van NSAB.

Volgens de overeenkomst zal NSAB voor MTG de exclusieve aanbieder zijn van satelliettranspondercapaciteit voor digitale transmissie van televisiesignalen voor de duur van vijf jaar - tot 15 april 2005 - mits de tarieven van NSAB concurrerend zijn en NSAB voorts instemt met bepaalde beperkingen inzake de verhuring van transpondercapaciteit voor digitale transmissie van met reclame gefinancierde, algemene ontspannings-, niet-geëncrypteerde televisiezenders.

Lijkt deze overeenkomst op het eerste gezicht bepaalde concurrentiebeperkingen in te houden, toch is de Commissie van oordeel dat zo in feite de concurrentie wordt bevorderd omdat voor kijkers die DTH-satelliettelevisie ontvangen, de overschakeling van analoge naar digitale transmissie van televisieprogramma's eenvoudiger wordt. Bovendien wordt ook een efficiënter gebruik mogelijk van NSAB's satelliettransponders, hetgeen kan resulteren in meer concurrentie op deze markt in Scandinavië.

(1)
De goedkeuring van de operatie werd verleend in de vorm van een administratieve brief (comfort letter) op grond van Verordening 17/62, waarin wordt ingegaan op het verzoek van de ondernemingen om een ontheffing voor een periode van vijf jaar.