European Commission

ip/01/1881

Brussel, 20 december 2001

Commissie geeft groen licht voor het door Otto Versand en Sabre opgerichte gemeenschappelijke internetreisbureau

De Europese Commissie heeft haar goedkeuring gehecht aan de oprichting van een gemeenschappelijke onderneming door Sabre Holdings Corporation (Verenigde Staten), die een geautomatiseerd boekingssysteem (CRS(1) ) beheert, en het Duitse marketingbedrijf Otto Versand GmbH & Co. De nieuwe onderneming, die de naam Travelocity Europe meekrijgt, zal de vorm aannemen van een virtueel reisbureau dat diensten aan Europese klanten aanbiedt.

Het onderzoek van de Commissie heeft uitgewezen dat in de reisbureausector een zeer levendige concurrentie heerst. Het internetreisbureau Travelocity Europe zal zijn diensten aanbieden aan zowel zakelijke als recreatieve klanten, maar zijn marktaandeel zal niettemin te verwaarlozen zijn.

Als CRS-beheerder is Sabre actief in de toeleverende sector van de reisdiensten. Gezien het geringe marktaandeel van Travelocity Europe zal de transactie de positie van Sabre op de CRS-markt vermoedelijk niet in wezenlijke mate versterken. Bovendien zij erop gewezen dat de concurrenten van Travelocity Europe gelijke toegang zullen krijgen tot het geautomatiseerd boekingssysteem van Sabre.

(1)
Computerised reservation system