European Commission

IP/01/1893

Brussel, 20 december 2001

Goedkeuring Commissie voor petrochemisch deel van transacties Shell/DEA en BP/E.ON - nà verbintenissen van de partijen

De Europese Commissie heeft toestemming gegeven voor zowel de acquisitie van het Duitse olie- en petrochemiebedrijf DEA (een onderdeel van de RWE-groep) door Koninklijke Shell Groep (VK/NL), als de samenvoeging van de petrochemische divisies van het Britse BP Plc en het Duitse Veba, een dochter van de E.ON-groep. De beide operaties zouden een gezamenlijke machtspositie van Shell/Dea en BP/Veba hebben doen ontstaan op de markt voor ethyleen op de 'ARG+' pijpleiding die Nederland, België en Duitsland verbindt. De verbintenissen die alle partijen hebben aangegaan, volstonden evenwel om de mededingingsbezwaren weg te nemen. Zo heeft Shell toegezegd zijn importterminal open te stellen voor 250 kt ethyleenimport door derden. BP heeft toegezegd twee participaties in pijpleidingexploitant ARG af te stoten.

Beide transacties samen leiden tot een belangrijke herstructurering van de markt voor ethyleen, dat de petrochemische basisgrondstof is voor uiteenlopende toepassingen zoals polyethyleen (PE) en PVC. Deze markt is al sterk geconcentreerd, waardoor het des te belangrijker is dat de overblijvende concurrentie wordt gevrijwaard in het belang van de ethyleengebruikers.

Totstandbrenging gezamenlijke machtspositie

Na een diepgaand marktonderzoek is de Commissie tot de bevinding gekomen dat de respectieve petrochemische activiteiten van Shell/DEA en BP/E.ON een gezamenlijke machtspositie hadden doen ontstaan op de markt voor ethyleenlevering via de zgn. ARG-pijpleiding. Deze pijpleiding en de aftakkingen ervan verbinden diverse productievestigingen, zeeterminals en ethyleengebruikers in België, Nederland en het westen van Duitsland.

Het belangrijkste effect van beide transacties is de marktuitschakeling van de enige downstream-, niet-geïntegreerde ethyleenproducenten, die tevens de belangrijkste leveranciers zijn op de handelsmarkt. Zodoende hebben de onafhankelijke ethyleenafnemers alleen nog leveranciers met wie zij op hun eigen afzetmarkten concurreren. Beide fusieondernemingen zullen het grootste deel van de ethyleenmarkt controleren, zullen niet te maken krijgen met even sterke concurrenten en zullen zich, wat de AGR-pijpleiding betreft, in een unieke positie bevinden. Meer bepaald zal BP/Veba een beslissende invloed hebben in pijpleidingexploitant ARG, terwijl Shell eigenaar is van een van de invoerterminals op de Noordzeekust, die het enige aanvoerkanaal zijn voor de ARG-pijpleiding.

De Commissie kwam tot de conclusie dat er een groot risico bestaat dat de concurrentie tussen de beide ondernemingen zou verslappen, en dat ethyleenafnemers na de twee fusies niet langer toegang zouden hebben tot concurrerende bevoorradingsbronnen.

Verbintenissen

Om deze mededingingbezwaren weg te nemen, heeft Shell zich ertoe verbonden derden toegang te verlenen tot haar importterminal in het Nederlandse Moerdijk, voor in totaal 250 kt ethyleen per jaar, gedurende een periode van tien jaar. Daardoor zal van concurrerende en onafhankelijke bronnen afkomstig ethyleen beter beschikbaar zijn op de ARG-markt, terwijl derden in staat zullen zijn voor het eerst ethyleen op langlopende, structurele basis te importeren tegen concurrerende prijzen. De betrokken volumes volstaan om te voorkomen dat de beide fusieondernemingen de concurrentie uitschakelen. De hoeveelheid van 250 kt komt overeen met de jaarcapaciteit van één volledige kleine ethyleeninstallatie, en zou het mogelijk maken om de huidige import door derden te verhogen met bijna 400%. De door Shell voorgestelde toegangsvoorwaarden maken niet-discriminatoire, langdurige toegang tot de terminal tegen concurrerende prijzen mogelijk.

BP en E.ON verbinden zich ertoe twee van hun drie BP/Veba-participaties in ARG af te stoten. In afwachting dat deze belangen zijn afgestoten, verbinden zij zich ondertussen ertoe hun blokkeringsrechten niet uit te zullen oefenen, met name wat betreft besluiten inzake toegang voor derden. Voorts verbinden BP/E.ON zich ertoe toegang te garanderen tot een verbindingspijpleiding tussen het ARG-net en ethyleengebruikers in Herne (westen van Duitsland), die thans gecontroleerd wordt door Veba.

Door de afstoting van twee ARG-participaties zal BP/Veba's beslissende invloed in ARG volledig verdwijnen. De toetreding van nieuwe aandeelhouders in ARG zal ook de belangen van de verschillende aandeelhouders verbreden en biedt de garantie dat ARG een gemeenschappelijk transportnet is, dat niet de belangen van één bepaalde leverancier of afnemer bevoordeelt.

De open toegang tot de pijpleiding tegen concurrerende kostprijs zal bestaande leveranciers in staat stellen actief te concurreren om afnemers in het gehele ARG-gebied, en zal de verbintenis van Shell om zijn importinfrastructuur open te stellen volledig operationeel maken omdat het de garantie biedt dat de additionele volumes goedkoop kunnen worden getransporteerd naar locaties op het hele ARG-net.

De verbintenis van BP/Veba om toegang tot ARG-leveranties te verlenen aan de ethyleenafnemers in het Duitse Herne, doet de flessenhals verdwijnen in de infrastructuur die door BP/Veba gecontroleerd wordt. Het doet elke mogelijkheid verdwijnen dat BP/Veba beschermd blijven tegen concurrentiedruk die uitgaat van alternatieve ARG-leveranciers met betrekking tot deze afnemers. Er zijn geen andere ARG-verbindingspijpleidingen die onder de controle van de twee nieuwe ondernemingen staan en gebruikt zouden kunnen worden om ethyleenafnemers af te snijden van concurrerende leveringen via het ARG-net.