Ingezonden persbericht


Persbericht

Donderdagavond 20 december


Commissie heeft "geen tijd" voor in ontvangst nemen 600 bezwaarschriften

Bezwaarschriften - regen over commissieleden

Sympathisanten van Vrijplaats Koppenhinksteeg hebben vanavond vanaf de publieke tribune van de Raadszaal in Leiden 600 bezwaarschriften laten neerdalen op de Commissie ROWV

De afgelopen weken hebben 600 mensen een bezwaarschrift ingediend tegen het gemeentelijke bouwplan voor de Koppenhinksteeg- Hooglandsekerkgracht. De woordvoerders van het grootste deel van de bezwaarmakers - de Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg, vereniging Vrienden Vrijplaats Koppenhinksteeg en de Fabel van de Illegaal - hadden de wens uitgesproken de bezwaarschriften tijdens een commissievergadering symbolisch te overhandigen en daarbij ook kort het woord te voeren.

Aanvankelijk werd Wethouder Laurier (Werk, Sociale Zaken, Wijkbeheer) gevraagd de stapel bezwaarschriften in ontvangst te nemen. De Vrijplaats organisaties zijn namelijk van mening dat de sociale-culturele functie van Vrijplaats Koppenhinksteeg bewust genegeerd wordt en dat de GroenLinks wethouder Laurier zich zou moeten inspannen voor de Vrijplaats, zeker nu de Leidse leden van zijn partij met overgrote meerderheid in het Groen Links verkiezingsprogramma hebben laten opnemen dat Vrijplaats Koppenhinksteeg moet blijven.

Wethouder Jan Laurier weigerde. Vervolgens zei wethouder Hillebrand toe de bezwaarschriften in een commissievergadering ROWV in ontvangst te nemen en dat de vertegenwoordigers van de Vrijplaats het woord konden doen. Nadat de commissievergadering van 13 december ongeschikt was bevonden door de gemeente - een te drukke agenda - werd 20 december als datum overeengekomen. De Vrijplaatsorganisaties gingen hiermee akkoord.

Enkele uren vóór de commissievergadering wordt ons echter te verstaan gegeven dat "gezien de vele agendapunten" er geen plaats is voor het aanbieden van de 600 bezwaarschriften met toelichting in de commissievergadering. De wethouder bood aan ons vlak voor vergadering ons in 'de hal' te ontmoeten en de bezwaarschriften in ontvangst te nemen. Het mag duidelijk zijn dat we ons niet naar de hal laten marginaliseren en deze aanbieding vriendelijk maar resoluut hebben afgeslagen.

Bovendien is vandaag bekend geworden dat de behandeling van de bezwaarschriften zal plaats vinden kort na de feestdagen, op 11 januari. De honderden bezwaarmakers krijgen slechts één week de tijd de stukken, enkel tijdens kantooruren, te komen inzien in de bibliotheek van het Stadsbouwhuis.

De Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg, woordvoerder van het merendeel van de in de Vrijplaats gehuisveste ideële projecten, vindt deze gang van zaken onbegrijpelijk en onaanvaardbaar. Dit is wat ons betreft niet de manier waarop een gemeentebestuur kan omgaan met de meer dan honderd in Vrijplaats Koppenhinksteeg werkzame vrijwilligers en de duizenden mensen die regelmatig de Vrijplaats bezoeken.

De Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg blijft bij de gemeente aandringen op legalisatie van de Vrijplaats en 33 jaar progressieve geschiedenis voor de stad te behouden.

Einde persbericht

woordvoerder St. Vrijplaats Koppenhinksteeg: M. van Duyn, 0623145173



Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg
Postbus 2228
2301 CE Leiden
svk@koppenhinksteeg.nl