KPN NV

KPN Mobile groep start praktijktest i-mode

17 December, 2001
Nummer
082p

Den Haag, 17 december 2001 De KPN Mobile groep start op 20 december a.s. met een kleine groep gebruikers de eerste praktijktesten met i-mode. Dit volgt op de technische afstemming van het snelle GPRS-netwerk en de nieuwe i-mode toestellen. i-mode is de door NTT DoCoMo ontwikkelde succesformule voor web-gebaseerde mobiele datadiensten. Als eerste in Europa introduceert KPN Mobile i-mode in het voorjaar van 2002. Het Japanse NEC zal de eerste i-mode toestellen aan KPN Mobile leveren.

KPN Mobile is inmiddels verzekerd van een sterk contentaanbod. Met een groot aantal nationale en internationale contentproviders (informatieleveranciers) zijn afspraken gemaakt voor het leveren van mobiele diensten op het gebied van informatie, communicatie, entertainment en transacties. Tot de contentproviders die mobiele datadiensten via i-mode gaan bieden behoren onder andere: Reuters, Radio 538, Albert Heijn, Eurosport, Endemol, Cybird, Hudson, Meteoconsult, Hallmark, Dinnersite.nl en SNS Bank.

i-mode is gebaseerd op een open platform. De i-mode content die KPN Mobile samen met de content providers via de i-mode portal aanbiedt wordt gecertificeerd. Dit betekent dat het bedrijf strikte afspraken maakt over de gebruiksvriendelijkheid, actualiteit en klantenservice, waarbij sprake is van een belangrijke meerwaarde voor de klant. Door de grote belangstelling van content providers zijn inmiddels al met meer dan 100 partijen vergaande afspraken gemaakt. Verwacht wordt dat in Nederland al direct bij de start met circa 60 gecertificeerde sites gestart kan worden. Een deel daarvan is gratis toegankelijk, op andere sites kan de klant zich abonneren tegen een vast bedrag per maand. Naast gecertificeerde aanbieders is er ook voor niet-gecertificeerde providers de mogelijkheid diensten aan te bieden via onafhankelijke sites. Dit zijn sites die door particulieren en bedrijven zelf aangeboden kunnen worden en voor gebruikers vrij toegankelijk zijn. Afgaande op de praktijk in Japan zal het aantal onafhankelijke sites al gauw aanzienlijk zijn.

De introductie van i-mode in Europa is het resultaat van de intensieve samenwerking tussen KPN Mobile, NTT DoCoMo, content providers en de leveranciers van mobiele toestellen. i-mode wordt onder dezelfde naam en met een overeenkomstig logo als in Japan op de Europese markt aangeboden.

De eerste i-mode handsets zijn door NEC naar Japans voorbeeld speciaal ontwikkeld en geproduceerd voor de Europese markt. Het eerste type is de N21i. Bijzonder aan dit toestel zijn het veel grotere scherm dat bovendien in kleur is en de sterk verbeterde geluidsweergave van belmelodieën. Bovendien kunnen gebruikers met het toestel e-mail berichten tot 1.000 karakters (bij SMS zijn dit er nu 160) ontvangen en versturen. Het toestel is geschikt voor GPRS (en dus GSM). De ingebouwde i-mode browser maakt het gebruikers mogelijk om zowel i-mode geschikte HTML als WML-content te lezen. Naast mobiel bellen, SMS-en het gebruik van e-mail, kan met dit toestel toegang worden verkregen tot alle i-mode diensten.

Takeshi Natsuno, Managing Director of i-mode Strategy van NTT DoCoMo, zei: 'Gebruikers bepalen de waarde van mobiele internet diensten op basis van de kwaliteit van de content. Het is van cruciaal belang om content providers te stimuleren content te maken die van hoge kwaliteit is. Daarom werken mobiele operators zoals NTT DoCoMo hard om de best mogelijke business platforms en ondersteunende technologieën te bieden. Wij zien er eveneens op toe dat de inspanningen van de zakelijke spelers in de markt afgestemd zijn op de behoeftes en verwachtingen van onze gebruikers. Door te zorgen voor maximale samenhang tussen de ontwikkeling van mobiele toestellen, netwerken, internet gateways, portal sites en de mobiele content, hebben we een zogenaamde waarde keten gecreëerd die leidt tot maximale tevredenheid bij onze gebruikers. Bovendien stimuleert deze waarde keten de verdere ontwikkeling door waardevolle feedback te geven aan content providers, fabrikanten van mobiele toestellen en mobiele operators. Het succes van deze inspanningen is erg overtuigend in Japan waar bijna 30 miljoen i-mode klanten, inclusief 9,6 miljoen Java-enabled i-mode klanten toegang hebben tot ongeveer 2900 i-mode portal sites en meer dan 50.000 onafhankelijke i-mode sites.'

'Met i-mode lanceert KPN Mobile een geheel nieuw concept voor mobiele datadiensten. Dankzij de samenwerking met NTT DoCoMo, de wereldmarktleider op dit gebied, denken wij een unieke ervaring te kunnen bieden, met als resultaat: heel veel enthousiaste klanten', aldus Mark de Jong, Executive Vice President Corporate Development van KPN Mobile. 'Overigens is net als in Japan ook hier tijd nodig voordat i-mode het wijdverspreide succes is dat wij ervan verwachten'.

De marktintroductie van i-mode zal stapsgewijs plaatsvinden. Nu de eerste handsets, het netwerk en de diensten beschikbaar zijn, begint voor KPN Mobile de "friendly user period". Dit betekent dat i-mode op kleine schaal onder een beperkte groep gebruikers in de praktijk wordt getest. In de eerste maanden van 2002 wordt de volgende stap gezet door met enkele honderden klanten verdere ervaring op te doen. Nadat beide stappen succesvol zijn afgesloten introduceert KPN Mobile i-mode marktbreed.

Over KPN Mobile
KPN Mobile N.V. is een vooraanstaand Europese mobiele telecommunicatie netwerkoperator en leverancier van mobiele spraak- en datadiensten. De activiteiten van KPN Mobile zijn voornamelijk gericht op haar kernlanden Duitsland (E-Plus), België (KPN Orange) en Nederland (KPN Mobile The Netherlands). KPN Mobile heeft eind oktober 2001 meer dan 13,6 miljoen klanten in haar kernlanden. De totale operationele opbrengsten van KPN Mobile N.V. tot en met het einde van het derde kwartaal van 2001 bedroegen 3.240 miljoen Euro. KPN Mobile telt ongeveer 7.000 medewerkers en heeft haar hoofdkantoor in Den Haag.

KPN Mobile N.V. is voor 85% een dochtermaatschappij van Koninklijke KPN N.V. Haar strategische partner NTT DoCoMo (Japan) is eigenaar van de overige 15%.


Noot voor de redactie (

KPN NV