Euronext Amsterdam

20 Dec 2001 Euronext en Portugese beurs BVLP brengen hun fusievoorstel uit
Persbericht 2001.128

Euronext en Portugese beurs BVLP brengen hun fusievoorstel uit

Euronext en BVLP - Bolsa de Valores de Lisboa e Porto - brengen vandaag hun fusievoorstel uit

In aansluiting op het bericht van 13 december 2001 dat Euronext N.V. ("Euronext"), en BVLP overeenstemming hebben bereikt over de financiële voorwaarden van hun fusie, kondigen de raad van commissarissen van Euronext N.V. en de raad van bestuur van BVLP aan dat zij overeenstemming hebben bereikt over de overige voorwaarden van hun fusie. Euronext brengt vandaag het bod in contanten en in aandelen uit aan de aandeelhouders van BVLP.

De fusie zal worden uitgevoerd door middel van een aanbod van 0,806475 nieuwe Euronext aandelen en EUR 5,833333 in contanten voor elk aandeel BVLP. In totaal biedt Euronext de aandeelhouders BVLP voor het gehele aandelenkaitaal van BVLP 4.838.850 nieuwe aandelen Euronext (overeenkomend met 4% van het verwaterde en vergrote aandelenkapitaal van Euronext) en EUR 35 miljoen in contanten.

De raad van bestuur en de raad van commissarissen van Euronext en de raad van bestuur van BVLP geloven dat de voorgestelde fusie zal leiden tot verbeterde dienstverlening aan beleggers, intermediairs en uitgevende instellingen en, aldus, de waarde voor hun aandeelhouders zal bevorderen. Na volledige integratie, zullen Euronext en BVLP geïntegreerde systemen voor handel, clearing en settlementplatforms kunnen aanbieden, waarmee een grotere liquiditeit zal worden bereikt, evenals een central counterparty voor de clearing en netting van zowel de cash- als de derivatenhandel en een gestroomlijnde clearing en settlement.

In een commentaar op de fusie zei Jean-François Théodore, Voorzitter en Chief Executive Officer van Euronext:

"Wij zijn verheugd de fusie aan te kondigen tussen Euronext en BVLP, die een belangrijke strategische stap voorwaarts betekent naar het realiseren van het doel van Euronext om één van de leidende mondiale beurzen te zijn. BVLP bezit een uitstekende organisatie met hooggekwalificeerd personeel, en deze fusie laat ook het succes en de openheid van het Euronext model zien."

Als commentaar op de fusie zei Manuel Alves Monteiro, Chief Executive Officer van BVLP:

"De leidende positie van Euronext in de Europese markt en haar aantrekkelijke marktmodel betekenen dat wij de juiste keus hebben gemaakt. BVLP's integratie in Euronext zal aantrekkelijke mogelijkheden bieden voor toegevoegde waarde voor onze financiële intermediairs, genoteerde ondernemingen en beleggers. De fusie zal een aanmerkelijk effect op de infrastructuur van de nationale kapitaalmarkt hebben en zal een essentiële rol spelen in de toekomst van de Portugese beurs".

Euronext wordt geadviseerd door ABN Amro, en BVLP wordt geadviseerd door Schroder Salomon Smith Barney.

Euronext is de eerste pan-Europese beurs, welke is ontstaan in september 2000 door de fusie tussen de beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs. Op 30 november 2001 waren er 1559 ondernemingen, met een gezamelijke marktkapitalisatie van Euro 1946 miljard, genoteerd op de gereguleerde Euronext markten. In de eerste 10 maanden van 2001 werden er in totaal 372 miljoen futures en opties verhandeld op de Derivaten markten van Euronext.

BVLP is the Portuguese exchange, formed by the restructuring of the former Lisbon Stock Exchange Association (ABVL) and the Porto Derivatives Exchange Association (ABDP). BVLP is also the owner of INTERBOLSA, the Portuguese CSD, which is a wholly owned subsidiary of BVLP, managing a broad range of products along the whole of the value chain. As of 30 November 2001, 65 companies were listed on BVLP regulated markets representing a market capitalisation of EUR 96.838 billion. From January to November 2001 a total of 4.2 million futures and options contracts were traded on BVLP market.

© Euronext Amsterdam / Pers en Public Affairs