Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Activering en uitstroom Inkomenswaarborg Handhaving Adequate uitvoering

Activering en uitstroom / Wsw / Wsw

Heeft u de Wsw al een plaats gegeven in uw gemeentelijk arbeidsmarktbeleid?
Bezoek de voorlichtingsbijeenkomst Sturing op de Wsw op 20 december 2001 voor achtergronden, ervaringen, instrumenten en ideeën om in uw gemeente verder aan de slag te gaan.
Deze bijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met de VNG.

Achtergrondinformatie
Programma
Aanmeldingsformulier

Achtergrondinformatie

Integratie van arbeidsgehandicapten betekent samen leven, samen leren, en samen werken. Ook in uw gemeente?

Het denken over kwetsbare groepen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt - zoals mensen met een arbeidshandicap - is in de afgelopen jaren flink veranderd. Meer en meer vraagt de maatschappij een benadering waarin het samen optrekken van mensen zónder en mensen mét een (arbeids)handicap centraal staat. Integratie, zowel in leven en leren als in werken, is daarin een uitgangspunt. Lange tijd was het bieden van een beschermde werkomgeving, veelal binnen een sociale werkvoorziening, de aangewezen route om mensen met een arbeidshandicap een zinvolle arbeidsplek te geven. Steeds meer beseffen we dat dit niet de enige invulling kan zijn van de integratiegedachte. Het arbeidsmarktbeleid van de overheid is daarom in toenemende mate toegesneden op het bevorderen van de deelname van de individuele werkzoekenden aan de reguliere arbeidsmarkt en het leveren van maatwerk bij het ondersteunen van de persoon in kwestie. Maatwerk dat de rijksoverheid niet kan bieden. Die taak is dan ook weggelegd voor de gemeenten, in samenspraak met de uitvoeringsbedrijven.

Nieuwe wet- en regelgeving geeft u geld, instrumenten én beleidsvrijheid om in uw gemeente verder aan de slag te gaan

De uitgangspunten van het nieuwe beleid zijn onder meer terug te vinden in de regelgeving op het terrein van de gesubsidieerde arbeid, zoals de WIW, de Instroom/Doorstroom-banen, en vooral van belang voor mensen met een arbeidshandicap - de WSW. Met deze wet- en regelgeving is een samenhangend pakket van geld en instrumenten en vooral meer beleidsvrijheid beschikbaar gekomen om lokaal maatwerk te bieden. Dat biedt gemeenten volop mogelijkheden om, samen met de uitvoeringsorganisaties, hun arbeidsmarktbeleid te stroomlijnen. Enige tientallen gemeenten zijn deze uitdaging inmiddels aangegaan. Zij zetten koers naar een situatie waarbij de WSW een duidelijke plaats inneemt in het gemeentelijke arbeidsmarktbeleid. Die omslag brengt ook een nieuwe rol met zich mee voor de SW-bedrijven.

Gemeenten zijn nu in staat via maatwerk integratie van arbeidsgehandicapten te stimuleren. Bent u al begonnen?

Gemeenten vervullen in dit proces een sleutelrol. Dat tonen ook de ervaringen aan in Leiden, Zeist, Dordrecht en Heerlen: vier pilotregios waar de voortgang van dit proces voortdurend wordt gevolgd, met het oog op leerervaringen voor andere gemeenten. Gemeenten die nog aan het begin staan van dit proces, maar zeker niet achter willen blijven. Ook als u al een eind op weg bent biedt het mogelijkheden te over voor een check op de (hoofd)route en hulpmiddelen op onderdelen die nog moeten komen. Waar u ook staat in dit veranderingsproces: het is zaak dat u ook in úw gemeente de handschoen oppakt om via maatwerk plaatselijk of regionaal de integratie van arbeidsgehandicapten te stimuleren. Hierbij verdient u een voortvarende start. Die kunt u maken door gebruik te maken van de beschikbare instrumenten: een handreiking met een stappenplan voor het proces, tips en leerervaringen, een cd-rom met een leerprogramma, praktische documenten in een bibliotheek, advies op maat en workshops waarin u samen met anderen concreet aan de slag kunt.

Vier (regio)gemeenten gingen u voor. Bezoek de
voorlichtingsbijeenkomst om op basis van hun ervaringen snel het juiste spoor te vinden

De achtergronden en ervaringen van de pilotdeelnemers en het beschikbare instrumentarium om u snel op het juiste spoor te zetten staan centraal tijdens een voorlichtingsbijeenkomst op 20 december aanstaande. Deze dag is met name bedoeld voor wethouders sociale zaken, wethouders financiën, directeuren/hoofden sociale zaken, directeuren van uitvoeringsorganisaties, beleidsmedewerkers en alle andere betrokkenen bij gesubsidieerde arbeid. Diverse presentaties geven snel een duidelijk inzicht in welke instrumenten u daarbij ter beschikking staan. Reserveer nu vast tijd in uw agenda en meldt u voor 10 december aan voor deze bijeenkomst, van 10 tot 15 uur in het Golden Tulip Hotel Figi te Zeist.

Programma
10.00 10.30 u. Ontvangst

Beleid en praktijk van het gemeentelijke arbeidsmarktbeleid. Directeur-generaal mw. drs. W.H. van Leeuwen Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Leerervaringen van de pilotprojecten in Leiden, Dordrecht e.o., Zeist e.o. en Heerlen e.o. Directeur Arbeidsmarkt hr. drs. P.L. Stroink Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De praktijkervaring van de WSW in het gemeentelijk Arbeidsmarktbeleid. Parallelsessies voor gemeenten en uitvoeringsorganisaties gegeven door pilotdeelnemers.

12.00 - 13.00 u. Lunch

Toelichting op de handreiking en andere overdrachtsinstrumenten. Paneldiscussie met vertegenwoordigers van pilotdeelnemers, Ministerie SZW en de VNG aan de hand van stellingen.

14.15 15.00 u. Overhandiging van de overdrachtsinstrumenten aan bezoekers en informele afsluiting.

Aanmeldingsformulier
Graag melden wij ons aan voor de voorlichtingsbijeenkomst Sturing op de Wsw op 20 december 2001 in het Golden Tulip Figi Hotel te Zeist.

Dit formulier vóór 10 december 2001 verzenden aan: Deloitte & Touche, Stationsplein 6, 2275 AZ, Voorburg fax 070 300 66 05 of aanmelden via info.arbeidsmarktbeleid@planet.nl t.a.v. M. Tops.

U ontvangt een bevestiging van uw aanmelding.

Naam deelnemer 1: ..................................................

Voorletter en
titel.................................................man /vrouw.

Functie:

---

Organisatie:

---

Adres:

---

PC en Plaats:

---

E-mail:

---

Naam deelnemer 2: ..................................................

Voorletter en
titel.................................................man /vrouw

Functie:

---

Organisatie: (indien anders dan bij 1)...............................

Adres (indien anders dan bij 1): ..................................

Plaats:

---

E-mail:

---

Naam deelnemer 3: ..................................................

Voorletter en
titel.................................................man /vrouw

Functie:

---

Organisatie: (indien anders dan bij

1).........................................

Adres (indien anders dan bij 1): ..................................

Plaats:

---

E-mail: