- PERSBERICHT -

Den Haag, 21 december 2001

VOOR MEER DAN DE HELFT VAN DE NEDERLANDSE WERKNEMERS IS EXTRA GELD DE BELANGRIJKSTE KERSTGEDACHTE

Nederlanders ontvangen het liefst een kerstbonus van de werkgever

Uit een speciale kerst opiniepeiling op de website van Monsterboard.nl, de internationale carrièresite, blijkt dat ongeveer 67% van de bezoekers het liefst een kerstbonus van zijn werkgever ontvangt. Deze bonuswens scoorde veel hoger dan de keuze voor een borrel om de kerstgedachte met collegae te vieren of voor een extra vrije dag in de laatste periode van het jaar. Hiermee blijkt dat geld de belangrijkste factor is voor de Nederlandse werknemer, zelfs tijdens de kerstdagen.

Van de meer dan 3.500 mensen die hun keuze voor hun favoriete kerstgeschenk van hun werkgever op Monsterboard.nl aangaven, koos bijna niemand voor de gebruikelijke kerstkaart (1%). Slechts een handjevol mensen koos voor een gezamenlijke kerstviering met collegae tijdens een kerstborrel (11%). De keuze voor een extra vrije dag in de laatste dagen van het jaar kwam op de tweede favoriete plek (21%), maar bleef in aantal nog ver achter de eerste keus van een kerstbonus (67%). In plaats van het vieren van de kerstgedachte met collega's in deze roerige economische tijden, kiest Nederland massaal voor extra geld.

Europese uitslagen
De keuze voor een kerstbonus is niet alleen favoriet in Nederland, maar in alle 9 Europese landen, waar deze kerst opiniepeiling op lokale Monster sites is gemeten. In totaal lieten in de periode van 26 november tot en met 10 december 2001 ruim 11.500 mensen hun keuze achter. Hiervan koos 60% voor de extra kerstbonus.

De landen Nederland, Frankrijk, Duitsland, België, Italië, Ierland en Luxemburg kozen allen als tweede keus voor een extra vrije dag. In Spanje echter leeft de kerstgedachte meer onder collegae en koos men eerder voor een kerstviering tijdens een borrel, dan voor een extra vrije dag of kerstkaart. De Engelsen hadden wel een geheel eigen uitslag en kozen voor liever werken met kerst. Zij prefereerden de kerstkaart boven een extra vrije dag of boven de kerstgedachte te moeten delen met collegae.


- EINDE BERICHT -

Achtergrondinformatie (