Gemeente Groningen

21
DEC
11.17

Persbericht

Gemeente Groningen is klaar voor de Euro
20-12-2001

De gemeente Groningen is er klaar voor om op 1 januari 2002 over te schakelen van de gulden naar de euro. Inwoners van de gemeente Groningen hoeven niet te vrezen voor prijsverhogingen van gemeentelijke producten ten gevolge van de invoering van de euro. Wethouder Pattje (Financiën): "De afronding van tarieven zal in het voordeel van burgers en bedrijven zijn".

De gemeente Groningen heeft een groot aantal regels en verordeningen waarin tarieven zijn opgenomen. Als gevolg van de invoering van de euro moeten deze allemaal worden aangepast. Burgermeester en wethouders hebben de bedragen in euro vastgesteld voor een groot aantal gemeentelijke tarieven. De tarieven zijn zoveel mogelijk technisch omgerekend. Dat wil zeggen: omgerekend op basis van de officiële wisselkoers ( 1 euro = fl. 2,20371) en afgerond op twee decimalen. De op die manier omgerekende tarieven worden afgerond in het voordeel van burgers en bedrijven. Wanneer de burger geld ontvangt, bijvoorbeeld subsidie, rondt de gemeente naar boven af. Moet de burger betalen, bijvoorbeeld leges, dan is het tarief naar beneden afgerond.

Wethouder Pattje: "De omschakeling is een grote operatie geweest, maar ik heb er alle vertrouwen in dat de overgang naar de euro zonder grote problemen zal verlopen. Vanaf 1 januari kan iedereen ook bij ons met de euro terecht".

Gelijktijdig met de omrekening zijn de belastingtarieven verhoogd met 5,35%. Deze tariefverhoging staat los van de invoering van de euro. Het gaat om de jaarlijkse aanpassing van de belastingtarieven aan de inflatie (de loon- en prijsontwikkeling). Het nieuwe minimumtarief voor reinigingsheffing is bijvoorbeeld 269,16 euro.