Gemeente Zwolle

Oude kerstbomen zijn geld waard Datum uitgave: 18-12-2001 Onderwerp :Milieu en woonomgeving

In het begin van 2002 houdt de gemeente Zwolle alweer voor de veertiende keer een grootscheepse inzameling van kerstbomen. Dertien jaar lang had deze inzamelingsactie de titel "Kwarretje voor een Sparretje". De komst van de euro maakt echter een naamswijziging noodzakelijk. Leverde een kerstboom dertien jaar lang een kwartje op, dit jaar is een kerstboom goed voor 20 eurocent (44 "ouderwetse" centen).

Het is moeilijk te voorspellen welke naam de Nederlanders aan de nieuwe euromunten zullen gaan geven. Dit maakt het voor de gemeente lastig een nieuwe naam voor de kerstbomeninzameling te bedenken. De actie heeft dit jaar als titel: "Oude boom? Nieuwe eurocenten!" meegekregen. Tegelijkertijd vraagt de gemeente aan de kinderen die kerstbomen inleveren mee te denken over de toekomstige naam van de kerstbomeninzameling. Kinderen die een goed idee hebben kunnen dit op de stempelkaart zetten die zij krijgen als ze een kerstboom inleveren.

De Zwolse jeugd kan dit jaar op tal van plaatsen in de stad kerstbomen inleveren op

· donderdag 3 januari van 13.00 tot 16.00 uur

· vrijdag 4 januari van 13.00 tot 16.00 uur

· woensdag 9 januari van 13.00 tot 16.00 uur.

Met de inzameling van kerstbomen voorkomt de gemeente dat de bomen op straat worden verbrand of als zwerfvuil in de Zwolse wijken terechtkomen. De afgelopen jaren werden meestal meer dan 10.000 kerstbomen ingeleverd.

Stempelkaarten
De kinderen krijgen voor elke ingeleverde kerstboom 20 eurocent én een stempel op een spaarkaart. Met tien stempels is de stempelkaart vol. Eén volle stempelkaart wordt een toegangsbewijs voor het Hanzebad of het Aa-bad. Met twee volle stempelkaarten kunnen kinderen een bezoek brengen aan het Ecodrome. Onder alle stempelkaarten (ook de stempelkaarten die niet vol zijn) verloot de gemeente bovendien nog eens vijf geldprijzen. Kinderen die aan deze verloting mee willen doen kunnen hun nog niet volle stempelkaart tot 1 maart 2002 inleveren bij de gemeentewinkel aan de Diezerstraat. De zwembaden en het Ecodrome leveren de volle stempelkaarten die als toegangsbewijs zijn gebruikt weer bij de gemeente in, zodat ook die stempelkaarten meedoen met de verloting.

Inleverpunten

Aa-landen Rijnlaan (bij de Aldi)
Rijnlaan (parkeerplaats bij Jo Land) (alleen donderdag 3 januari) Maaslaan (bij onderkomen gemeente)
Assendorp Parkeerplaats Van Karnebeekstraat
Hortensiastraat (bij de speeltuin)
Berkum Hoek Kerkweg/Erasmuslaan
Dieze Ruusbroecstraat (bij de jeugdtuin)
Hanzeland P&R terrein (alleen donderdag 3 januari) Holtenbroek Parkeerplaats hoek Beethovenlaan/Bachlaan Indische Buurt Vlasakkers, bij het wijkcentrum (alleen donderdag 3 januari)
Kamperpoort Parkeerplaats naast Leen Bakker (alleen donderdag 3 januari)
Stadshagen Parkeerplaats Klokkengieterlaan
Westenholte Hoek Steenboerweg/Petuniaplein
Windesheim Bij buurthuis de Molenkamp (alleen donderdag 3 januari) Wipstrik Trompstraat, bij het wijkcentrum
Wythmen Stramp Eschweg, bij het speelveld (alleen donderdag 3 januari) Zuid Hoek Schellerpad/Schellerallee
Landsheerlaan, bij onderkomen gemeente
Gedeputeerdenlaan, bij de scholen
Staatssecretarislaan, bij de scholen
Nieuwe Deventerweg, bij onderkomen gemeente
Stokmeesterlaan, bij de scholen

Spelregels
De ingeleverde kerstbomen worden op de inzamelpunten versnipperd. Het versnipperde materiaal gebruikt de gemeente weer als bodembedekker in de Zwolse plantsoenen. Om het versnipperen goed te laten verlopen gelden voor de in te leveren kerstbomen een paar spelregels: géén (restanten van) versieringen in de boom en géén kruisen aan of spijkers in de boom.

Bron: Afd. Wijkbeheer
Datum van 20-12-2001 tot 11-01-2002