Gemeente Zwolle

Netwerkstad geeft zicht op groeiende kwaliteit Datum uitgave: 20-12-2001 Onderwerp :Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening

Burgemeester en wethouders van de gemeenten Kampen en Zwolle en Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel hebben besloten het Ruimtelijk ontwerp voor het stedelijk netwerk Zwolle ? Kampen, getiteld 'Groeiende kwaliteit', in inhoudelijke zin vast te stellen. Er wordt nu een officiële uitgave van gemaakt.

Vijfde Nota
Eind 2000 hebben Zwolle, Kampen en Overijssel een
samenwerkingsconvenant gesloten. In het voorjaar is het voorontwerp van de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening verschenen, waarin Zwolle en Kampen als netwerkstad zijn aangewezen door het ministerie van VROM. De colleges van Zwolle, Kampen en Overijssel hebben besloten om hierop in te haken, aangezien de nota goed aansluit op het convenant. Zij hebben een ambtelijke projectgroep opdracht gegeven een ruimtelijk ontwerp te maken voor het stedelijk netwerk Zwolle ? Kampen. Hans Mastop, hoogleraar planologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen heeft als inhoudelijk supervisor deelgenomen aan het project.

Toekomstperspectief
Het Ruimtelijk ontwerp bestaat uit drie delen: een analyse van de huidige ontwikkelingen, de opgaven tot 2010 en een perspectief tot 2030. De analyse van de huidige ontwikkelingen gaat in op zaken als de regionale positie van de netwerkstad, economische ontwikkelingen en maatschappelijke trends. Het perspectief tot 2030 is abstracter en daaruit spreekt de wens om een bepaald kwaliteitsniveau in het gebied te garanderen, met name ook sociaal. De opgaven tot 2010 zijn geformuleerd op basis van de analyse van de huidige ontwikkelingen en met het oog op het toekomstperspectief tot 2030. Het gaat hier om concrete zaken als het project Mastenbroek en de komst van de Hanzelijn. Ook de afstemming op het gebied van bedrijventerreinen en woningbouw zijn opgaven die nu en in de komende jaren aan de orde zijn.

Nu de colleges de inhoud hebben vastgesteld, komen de teksten in de respectievelijke commissies aan de orde en wordt er een officiële uitgave gemaakt. Tegelijkertijd vindt overleg plaats met vertegenwoordigers van het Rijk. Eind februari zal het ruimtelijk ontwerp worden aangeboden aan het ministerie van VROM.

Bron: Afdeling Communicatie
Datum van 20-12-2001 tot 02-01-2002