Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/content.asp?Key=424481


---

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof 4 Den Haag Directie Integratie Europa Externe betrekkingen van de Unie Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag
Datum 19 december 2001 Auteur Willemijn van Haaften Kenmerk DIE-638/01 Telefoon 070-348 4869
Blad /2 Fax 070-348 6381
Bijlage(n) - E-mail willemijn-van.haaften@minbuza.nl Betreft Vraag van Kamerlid Verburg over realiseren van de 0,7% BNP aan ODA-norm

Zeer geachte Voorzitter,

Naar aanleiding van de tijdens de regeling van werkzaamheden van 21 november jl. gestelde vraag van het lid Verburg naar de inzet in de discussie over het tijdpad voor het bereiken van de 0,7% ODA-norm van de Nederlandse regering in Europa, heb ik de eer u, mede namens de Minister van Financiën, als volgt te informeren.

Zoals reeds uiteengezet in het verslag van de Raad voor Ontwikkelingssamenwerking van 8 november jl, alsmede in de antwoorden op de vragen van het lid Dijksma die uw Kamer op 10 december toegingen, zet Nederland zich in verschillende fora maximaal in voor het bereiken van de verplichting om 0,7% van het BNP te besteden aan ODA. Tijdens de Raad voor Ontwikkelingssamenwerking op 8 november jl. is overeenstemming bereikt over het feit dat de Commissie in het kader van de voorbereidingen van de VN-conferentie Financing for Development (FfD) met de Lidstaten zal overleggen op welke wijze en op welke termijn aan de norm kan worden voldaan. De Commissie en het Voorzitterschap zullen in de komende weken hierover met de lidstaten overleg plegen. Dit overleg moet uitmonden in actieplan-nen, die uitdrukkelijk door de lidstaten zelf moeten worden opgesteld.

De Commissie zal tijdens de Algemene Raad van februari 2002 rapporteren over de voortgang in het overleg. Van deze Algemene Raad zult u een verslag ontvangen.

Ook in de Ecofin-Raad is door Nederland regelmatig aandacht gevraagd voor deze kwestie, zoals onder meer blijkt uit het verslag van de Ecofin-Raad van 4 december jl. (21501-07, nr.341).

Intussen blijft Nederland ook in bilaterale contacten onderstrepen dat het realiseren van de doelstelling, en het opstellen van een tijdpad daarvoor door de EU-Lidstaten, dringend gewenst is in het licht van de huidige internationale situatie, en in de aanloop naar de VN-conferenties van volgend jaar. Zo is onder meer tijdens de bijeenkomst van het IMFC-DC in Ottawa door Nederland aandacht gevraagd voor de 0,7%. Ook tijdens het bezoek van Premier Verhofstadt aan Nederland, in het kader van zijn voorbereidingen voor de Europese Top te Laken, is de kwestie aan de orde gesteld. Dit heeft geresulteerd in een herbevestiging door de ER van Laken van de 0,7% ODA-doelstelling en de verbintenis van de Lidstaten om daarvoor een tijdpad op te stellen. Deze herbevestiging is opgenomen in de Conclusies van de Europese Raad.

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Eveline Herfkens

Kenmerk DIE-638/01
Blad /2

===