Carros

Nieuwe SL 55 AMG krachtigste Mercedes-Benz

(21 december 2001)

· V8 compressor, 350 kW/476 pk
· Safety Car bij Formule 1

Mercedes-Benz heeft het modellenprogramma van de nieuwe SL-Klasse uitgebreid met de high-performance roadster SL 55 AMG, die debuteerde op de IAA in Frankfurt. De sportwagen is vanaf voorjaar 2002 leverbaar in Nederland met een vanafprijs van 182.000. De auto was dit jaar reeds te bewonderen als Safety Car bij de Formule 1 races, een activiteit die ook komend seizoen wordt voortgezet.

De SL 55 AMG is met zijn nieuw ontwikkelde V8-compressormotor de krachtigste personenauto van Mercedes-Benz. Uit 5,5 liter cilinderinhoud haalt de krachtbron een indrukwekkende 350 kW/476 pk. Al bij 2650 tpm is het maximale koppel van 700 Nm beschikbaar; de koppelkromme blijft tot 4500 tpm op dit hoge niveau.

Voor de sprint vanuit stilstand tot 100 km/h heeft de SL 55 AMG slechts 4,7 seconden nodig; de topsnelheid is elektronisch begrensd op 250 km/h. Het sportieve karakter van deze roadster wordt geaccentueerd door de vijftraps automaat met in de autosport ontwikkelde schakeltoetsen op het stuur.

De SL 55 AMG heeft een hightech standaarduitrusting, bestaande uit onder meer Sensotronic Brake Control (SBC), de actieve onderstelregeling Active Body Control (ABC), het bedienings- en weergavesysteem COMAND, nieuwe hoofd-borstkas-zijairbags, xenon-koplampen en het innovatieve Variodak dat de auto in 16 seconden verandert van een coupé in een cabriolet.

Optimaal comfort wordt gewaarborgd door bijvoorbeeld de automatische klimaatbeheersing met zonnestralings- en l uchtvervuilingssensor, de geheugenfunctie voor de elektrische verstelling van de stoelen, het stuur en de buitenspiegels en de verlichtingsschakeling waarbij het licht bij weersverandering of in tunnels automatisch aan en uit gaat.