Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
TRCFEZ/2001/1693
datum
20-12-2001

onderwerp
MKZ Noodfonds motie-Atsma nr.58
doorkiesnummer

bijlagen

Geachte voorzitter,

In de door de Tweede Kamer aangenomen motie Atsma c.s. (TK 28 000, 2001-2002, nr.58) wordt de regering verzocht om: * de voorwaarden om voor een bijdrage uit het Noodfonds MKZ in aanmerking te komen te versoepelen en
* de termijn van de aanvragen te verlengen tot 1 juli 2002.

datum
20-12-2001

kenmerk
TRCFEZ/2001/1693

bijlage

Zoals ik in de Tweede Kamer tijdens de begrotingsbesprekingen reeds heb uiteengezet, is het zeer problematisch om de subsidievoorwaarden aan te passen. De reden hiervan is dat de mogelijkheden hiertoe sterk worden beperkt door de Brusselse kaders voor de verlening van staatssteun (zowel aan de landbouw als aan het MKB). Dit geldt ook voor de gevraagde verlenging van de termijn voor het indienen van aanvragen. Naar verwachting zal de Europese Commissie zich op het standpunt stellen dat een verlenging van de openstelling niet aanvaardbaar is, omdat thans geen directe relatie met de ten tijde van de MKZ-crisis getroffen veterinaire maatregelen kan worden gelegd. Teneinde de sector tegemoet te komen heb ik in het begrotingsdebat vorige week aangegeven samen met de provincies en LTO tot een alternatieve besteding van het resterende beschikbare budget in het noodfonds te zullen komen. Het betreft dan in de eerste plaats gebiedsgericht beleid in de provincies Gelderland, Overijssel en Friesland; in de tweede plaats innovatieve projecten en in de derde plaats voor veterinaire maatregelen in verband met preventie.

De voorgaande argumenten maken duidelijk dat ik thans geen definitief standpunt over de motie kan bepalen, maar dat daarvoor kabinetsberaad nodig is. Ik zal dit onderwerp dan ook in het Kabinet aan de orde stellen. Over de uitkomsten hiervan zal ik u alsdan berichten.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

mr. L.J. Brinkhorst


---