Gezondheidsraad

PERSBERICHT

---

De invloed van stoffen op de voortplanting Styreen, tolueen, xyleen en ethyleenoxide

In vandaag aan de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uitgebrachte adviezen beoordeelt de Gezondheidsraad de gevolgen van blootstelling aan de organische oplosmiddelen tolueen, xyleen en styreen en aan ethyleenoxide voor de vruchtbaarheid en voor de ontwikkeling van het nageslacht. De bevindingen van de commissie, geformuleerd in de door de Europese Unie gekozen terminologie, dienen als uitgangspunt voor de wettelijke classificatie als reproductietoxische stof.

Styreen

Styreen vindt voornamelijk toepassing bij de productie van plastics en harsen en als oplosmiddel in verf.
De invloed van blootstelling aan styreen op de vruchtbaarheid is onvoldoende onderzocht. De Gezondheidsraad adviseert om styreen niet te classificeren op het criterium 'schadelijk voor de vruchtbaarheid'. Met betrekking tot het criterium 'effect op het nageslacht' komt de Raad tot dezelfde aanbeveling.

Tolueen

Ook tolueen wordt gebruikt als oplosmiddel in onder meer verven, lakken en lijmen.
Er zijn onvoldoende gegevens over de invloed van blootstelling aan tolueen op de vruchtbaarheid. De Gezondheidsraad adviseert daarom die stof niet te classificeren wat betreft het 'effect op de vruchtbaarheid'. De schadelijke invloed op de ontwikkeling van het nageslacht is niet voldoende bewezen, maar hier zijn er redenen voor bezorgdheid. Met betrekking tot het criterium 'effect op het nageslacht' betekent dit classificatie in categorie 3 ("stoffen die in verband met hun mogelijke voor de ontwikkeling schadelijke effecten reden geven tot bezorgdheid voor de mens").

Xyleen

Xyleen wordt voornamelijk toegepast als oplosmiddel bij de productie van verf en inkt.
Volgens het advies zijn er onvoldoende gegevens over de gevolgen van blootstelling aan xyleen op de vruchtbaarheid. De Gezondheidsraad adviseert daarom xyleen niet te classificeren wat betreft het 'effect op de vruchtbaarheid'. De schadelijke invloed op de ontwikkeling van het nageslacht is niet voldoende bewezen, maar hier zijn er redenen voor bezorgdheid. Met betrekking tot het criterium 'effect op het nageslacht' betekent dit classificatie in categorie 3.

Ethyleenoxide

Ethyleenoxide speelt onder meer een rol als ontsmettingsmiddel en intermediair bij de productie van verschillende chemicaliën. Er zijn voldoende redenen voor het sterke vermoeden dat blootstelling aan ethyleenoxide bij de mens de vruchtbaarheid kan verminderen. Met betrekking tot het criterium 'schadelijk voor de vruchtbaarheid' betekent dit classificatie in categorie 2 ("stoffen die dienen te worden beschouwd alsof zij bij de mens de vruchtbaarheid schaden"). Er zijn onvoldoende gegevens over de gevolgen van blootstelling aan ethyleenoxide voor de ontwikkeling van het nageslacht. Daarom adviseert de Gezondheidsraad om ethyleenoxide niet te classificeren met betrekking tot het criterium 'effect op het nageslacht'.

Nadere inlichtingen verstrekt mevrouw dr ASAM van der Burght, tel. (070) 340 70 17, e-mail A.vanderBurght@gr.nl.

Datum: 20 december 2001

---