Gemeente Tilburg

10-12-2001
Natuurmuseum extern doorgelicht
Check op bedrijfsvoering ter objectivering financiële problematiek

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om een externe doorlichting te laten uitvoeren bij het Natuurmuseum Brabant aan de Spoorlaan. Aanleiding voor dit besluit is de financiële problematiek waarmee het museum kampt.

Op basis van de cijfers van het eerste halfjaar voorziet het museum een negatief resultaat van 105.091,- ( 47.688,-) over 2001. In voorgaande jaren werden (oplopende) tekorten gecompenseerd met zuinigheid, een beroep op het personeel, uitstel van noodzakelijke investeringen en winsten uit incidentele projecten. Deze maatregelen zijn volgens het museum uitgeput. Het bestuur van het museum heeft het gemeentebestuur daarom verzocht om in gezamenlijk beraad mee te denken over structurele oplossingen.

Van een doorlichting verwacht zowel het college als het museum een objectieve analyse en mogelijke scenario's voor oplossingen. Het is nog niet bekend wie de doorlichting gaat uitvoeren. Eerst zal de gemeente in overleg met het museum een opdracht formuleren. Met die opdracht vraagt de gemeente offertes op bij diverse adviesbureaus. Op basis van die offertes zal het college te zijner tijd een besluit nemen over de keuze van een adviesbureau en de middelen die voor de doorlichting beschikbaar zijn.
Het is de bedoeling dat de doorlichting in april 2002 is voltooid.