Gemeente Tilburg

19-12-2001
Vernieuwde regeling bezoekerskaart parkeren
Resultaten evaluatie leiden tot gunstigere en vereenvoudigde regeling

De begin 2001 ingevoerde bezoekersregeling voor parkeren in de binnenstad wordt met ingang van 2002 aangepast. Naar aanleiding van een evaluatie hebben B en W onder andere besloten tot de volgende aanpassingen: verhoging toegestane aantal eenheden (mogelijkheden tot parkeren) tot 40 per kwartaal, afschaffen van de weekendregeling en de verruiming parkeerduur tot een maximum van vier uur.

Evaluatie bezoekerskaart
Begin dit jaar is na de nodige discussie in stad en politiek een nieuwe regeling ingevoerd voor het parkeren in de binnenstad. Sindsdien bestaat een bezoekerskaart, waarmee bewoners van de binnenstad hun bezoek voor weinig geld een parkeerplek in de buurt kunnen bieden. Alhoewel de introductie van de bezoekerskaart op zichzelf een toevoeging betekende waren er van begin af aan bezwaren bij bewoners tegen de in hun ogen beperkende gebruiksvoorwaarden. De gemeente aan de andere kant wilde een te massaal en oneigenlijk gebruik voorkomen, want dan zouden de bewoners met een parkeervergunning zelf geen plek meer kunnen vinden. Om snel een beeld van dit laatste risico te krijgen is de regeling voor de bezoekerskaart, vooruitlopend op een algehele evaluatie van de nieuwe parkeerregeling, met voorrang geëvalueerd. Het onderzoek bestond onder andere uit een enquête onder de bewoners (zowel gebruikers van de bezoekerskaart als niet-gebruikers), uitgebreide parkeerdrukmetingen en een interview met parkeercontroleurs.

Resultaten onderzoek
Het blijkt dat de bezoekerskaart maar matig wordt gebruikt. Er zijn tot september 2001 ongeveer 1.200 kaarten verkocht en het gemiddeld gebruik van een kaart ligt op 5,5 eenheden per kwartaal, ver onder het toegestane aantal van 25. De enquête leert dat 55% van de invullers het toegestane aantal eenheden van 25 per kwartaal voldoende vindt, 40% vindt dit aantal te weinig. De prijs voor het gebruik van de bezoekerskaart - 1,00 per eenheid- wordt doorgaans niet te hoog gevonden. De speciale voorwaarden rond het gebruik in het weekend zijn volgens 80% niet gebruiksvriendelijk. De parkeerdrukmetingen maken duidelijk dat zelfs in de meest centrale zones de bezettingsgraden over het geheel genomen niet zodanig zijn dat er een duidelijk plaatstekort is. Ook op piekmomenten staan de vergunninghoudersstraten lang niet vol.

Nieuwe regeling: eenvoudiger, meer mogelijkheden, meer communicatie De resultaten van de evaluatie maken het mogelijk de regeling voor de bezoekerskaart aanzienlijk te verbeteren en te vereenvoudigen. De belangrijkste aanpassingen waartoe burgemeester en wethouders van Tilburg besloten hebben, zijn: verhoging van het toegestane aantal eenheden tot 40 per kwartaal, afschaffen weekendregeling en verruiming parkeerduur tot een maximum van vier uur.
Deze aanpassingen worden zo mogelijk al per 1 januari 2002 doorgevoerd. Nieuw is ook dat de bezoekerskaart zonegebonden wordt. Dit was overigens al bij de introductie de bedoeling maar kon toen door technische beperkingen niet worden waargemaakt. Een zonegebonden bezoekerskaart sluit beter aan bij de eveneens zonegebonden parkeervergunning. Wel zullen bewoners aan de rand van een zone de gelegenheid krijgen voorkeur te geven aan een bezoekerskaart voor een aangrenzende zone.
Tot slot is besloten tot aanvullende uitleg over de regeling. Er komen nieuwe, duidelijke folders. Verder bestaan plannen voor inloopmiddagen op locatie (buurthuizen, ouderencomplexen) waarbij een losse parkeerautomaat wordt meegenomen voor demonstratie. Overigens is de regeling met de nu doorgevoerde aanpassingen er al een stuk eenvoudiger op geworden.

Algehele evaluatie parkeerregeling
De algehele evaluatie van de nieuwe parkeerregeling staat nu gepland voor april/mei van 2002. Wat later dan eerder in de bedoeling lag, maar ook de nieuwe parkeerregeling is door opstartproblemen wat later dan gepland van kracht geworden. Bovendien kunnen nu ook de uitbreidingen van het vergunninghoudersparkeren in Hoogvenne bij de evaluatie worden meegenomen.