Gemeente Tilburg

19-12-2001
Schoolgebouw en woningen op Perweide

Op 20 december hebben vier partijen een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om een schoolgebouw en woningen te realiseren in het Perweide project (Udenhout). Er komt vervangende nieuwbouw voor basisschool Achthoeven (8 lokalen) en een uitbreiding van De Mussenacker (6 lokalen). Het schoolgebouw voorziet ook in naschoolse opvang en een peuterspeelzaal.

Boven de school komen 20 appartementen waarvan 3 schoolwoningen. Verder zullen 14 vrijesectorwoningen worden gerealiseerd. Het definitief ontwerp is nu gereed en het Tilburgse college van b&w heeft ermee ingestemd. Begin volgend jaar zullen de ruimtelijke procedures starten.
Het gaat om een project waarin 7,7 miljoen euro omgaat. Het wordt gerealiseerd door Woningstichting St. Lambertus. Andere partijen zijn de Stichting voor Katholiek Onderwijs, de Bestuurscommissie Openbaar Onderwijs en de gemeente Tilburg. Als architect is aangetrokken bureau KdV uit Eindhoven.

Voorgeschiedenis
De eerste plannen voor het Perweide-terrein dateren van 1996, toen de gemeente Udenhout het stuk grond verkocht aan woningstichting St. Lambertus om er sociale woningbouw te realiseren. In 1998 kwam Lambertus met het idee om een gezamenlijke ontwikkeling op te pakken met het basisonderwijs.
De voorliggende bouwplannen vormen een uitwerking van de omgevingsverkenning die in april 2000 is vastgesteld. In de verdere uitwerking moesten veel financiële knelpunten uit de weg worden geruimd. Het programma van eisen is bij dit alles ongeschonden gebleven.

Samenwerkingsovereenkomst
Het gaat hier om een particuliere grondexploitatie: St. Lambertus realiseert het geheel en fungeert ook als opdrachtgever. De Achthoeven zal worden gesloopt. De gemeente maakt vervolgens het terrein bouw- en woonrijp en past ook de bestrating enigszins aan. Vanuit de onderwijshuisvesting draagt de gemeente 1,3 miljoen euro bij, verder is er een subsidie beschikbaar van ruim 250.000 euro voor de sociale huurwoningen in het plan.

Klankbordgroep
Rond de omgevingsverkenning is een uitgebreid inspraaktraject geweest. Voor de uitwerking van het huidige bouwplan is verder overleg gevoerd met een klankbordgroep. Na presentatie van de plannen op een informatieavond (22 augustus) en na overleg met de klankbordgroep is het plan enigszins aangepast. De rooilijn van het schoolgebouw is een aantal meters naar achteren geschoven. Daarnaast is de tweede verdieping een beetje teruggelegd ten opzichte van de eerste verdieping. Verder is de verkaveling voor de woningen aangepast zodat wat meer afstand ontstaat tot de bestaande woningbouw. Tijdens de sloop van Achthoeven, de verbouwing van De Mussenacker en de constructie van het nieuwe schoolgebouw zullen 16 noodlokalen worden geplaatst achter de Groenstraat op een terrein bij de Baksenbosch, Korte Voren en Kimwey.