Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

_______ Zoek

Welkom bij VWS

RVZ en VWS: meer openbaarheid van resultaten zorgverlening

Het advies van de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg (RVZ) sluit goed aan op waar het kabinet mee bezig is: grotere openbaarheid van de resultaten van de zorg. Dat constateert secretaris-generaal Roel Bekker, die vandaag namens minister Borst het advies Volksgezondheid en zorg van de RVZ in ontvangst nam.

Volgens de RVZ is grote gezondheidswinst te boeken door het systematisch meten en analyseren van de zorgresultaten en het openbaar maken ervan. Een bredere toepassing van succesvolle resultaten kan bijdragen aan het terugdringen van vroegtijdige sterfte, langere gezonde levensverwachting en hogere kwaliteit van leven. Ook het kabinet stelt - in de nota Vraag aan bod - dat zowel de overheid als de zorgvragers meer zicht moeten krijgen op de resultaten van de individuele gezondheidszorg. Minister Borst heeft onlangs aangekondigd te willen beginnen met het openbaar maken van gegevens over het risico van infectieziekten in ziekenhuizen.

Geen nieuw instituut

Het ministerie van VWS onderzoekt op welke manier de prestaties van ziekenhuizen en andere zorgverleners openbaar gemaakt kunnen worden. Bekker wijst erop dat het ministerie geen eigenaar van die gegevens is. De secretaris-generaal betwijfelt of voor het onafhankelijk registreren van de kwaliteit van de zorg een nieuw instituut nodig is. Hij acht de Inspectie voor de Gezondheidszorg of het kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg, het CBO, daartoe goed in staat. Ook de voorzitter van de RVZ-commissie die het advies heeft opgesteld, Tom van Grinten, vindt het niet per se noodzakelijk om voor het meten en zichtbaar maken van de resultaten een nieuw instituut in het leven te roepen. Mits het maar onafhankelijk en zichtbaar gebeurt. Volgens de Raad zou dit wellicht ook een taak kunnen worden van het RIVM.

Het meest interessante en vernieuwende voorstel uit het advies betreft, volgens Bekker, de rol van verzekeraars. Hij stelt dat veel verzekeraars zich nog te weinig verantwoordelijk voelen voor de zogenoemde primaire preventie. Met de RVZ is hij van mening dat verzekeraars, door een gezonde leefwijze te stimuleren, méér kunnen doen om te voorkomen dat mensen ziek worden. De RVZ stelt voor om verzekeraars financieel te belonen als zij op dit terrein betere resultaten boeken.

Het advies is te vinden op de site van de RVZ