Ministerie van Economische Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 174
Datum: 21-12-2001

EURO 30 MLN SUBSIDIES NAAR BEDRIJVEN IN NOORD-NEDERLAND

DSM Engenering Plastics uit Emmen, Teijin Twaron met vestigingen in Emmen en Delfzijl en PPG Industries Chemicals uit Delfzijl komen in aanmerking voor IPR-subsidie. Staatssecretaris Ybema van Economsiche Zaken heeft de toezegging gedaan voor de subsidies met een gezamenlijke waarde ruim EURO 30,4 miljoen.

DSM/Ticona krijgt EURO 9,85 mln. voor een investeringsproject ter waarde van EURO 49,37 mln in Emmen.
Het investeringsproject bestaat uit de bouw van een fabriek voor de productie van PBT (polybutylene terephtalate), een halffabrikaat voor technische kunststoffen. Het project is volgens Ybema van groot belang voor de regionale economie. Met de komst van de fabriek worden er 50 directe arbeidsplaatsen geschapen en indirect levert het 100 arbeidsplaatsen op. De bouw van de fabriek betekent bovendien een impuls voor de industriele structuur van Zuidoost Drenthe.

Teijin Twaron bv komt in aanmerking voor EURO 18,85 mln subsidie voor een strategisch uitbreidingsproject in Emmen en Delfzijl ter waarde van EURO 210,78 mln.
Door de investering zullen de chloortransporten tussen Delfzijl en Rotterdam significant afnemen, omdat de verwerking van zwavelzuur zal worden toegepast in een gesloten circuit. Door middel van de te bouwen installatie wordt zwavelzuur opgewerkt van 18% naar 96%. Dit is dan weer bruikbaar voor het productieproces. Ook deze investering is van groot belang voor de regionale economie. De werkgelegenheid zal toenemen met 130 arbeidsplaatsen en er zullen naar schatting 400 indirecte arbeidsplaatsen ontstaan. De uitbreidingsinvestering versterkt de chemische clustering in Emmen.

PPG Industries Chemicals bv komt in aanmerking voor EURO 2,16 mln subsidie voor een strategisch uitbreidingsproject ter waarde van EURO 28,77 mln. Het gaat hij deze investering om uitbreiding van de productiefaciliteit in Delfzijl met de productie en verkoop van Silica. Naast de 50 bestaande banen levert dit extra werkgelegenheid van 20 arbeidsplaatsen op. De investering betekent een opwaardering van de gehele vestigingslocatie door de nieuwe productietoepassing.