Ingezonden persbericht

260 HA NOORDDUINEN IN BEHEER BIJ HET NOORD-HOLLANDS LANDSCHAP

Vanaf 15 december voert Het Noord-Hollands Landschap officieel het beheer over de Noordduinen. Dit is de smalle duinstrook die ligt tussen Callantsoog en Den Helder. In totaal gaat het om 260 ha. Uitgezonderd zijn de schietterreinen Falga en Botgat. Het Noord-Hollands Landschap krijgt het gebied voor een symbolisch bedrag in erfpacht. De Noordduinen zijn belangrijk als zeewering en als ecologische verbinding tussen de duingebieden in de Noordkop. Opvallend is het plaatselijk algemeen voorkomen van konijnen. Zij houden de duinen open en daarvan profiteert de zandhagedis. Ook tapuiten varen wel bij een goede konijnenstand, zij gebruiken namelijk konijnenholen om te broeden. Beide soorten zijn tamelijk schaars geworden in Nederland.

Het is de grootste verwerving in het 65-jarige bestaan van de Stichting Het Noord-Hollands Landschap. In totaal wordt nu 2700 ha natuurgebied beheerd. Het streven is de verschillende natuurgebieden bij Den Helder in beheer te krijgen. De Grafelijkheidsduinen en een groot deel van de Donkere Duinen zijn al in beheer, een flinke lap bollengrond wordt volgend jaar ingericht als duingebied en verder worden gesprekken gevoerd over de overdracht van de Mariëndal en delen van de Donkere Duinen.
Er wordt gewerkt aan een beheerplan voor de Noordduinen, op korte termijn zijn er in het beheer echter geen grote veranderingen te verwachten. Na onderzoek wordt bepaald of door gericht beheer van de vegetatie de natuurwaarden kunnen worden versterkt.


---
Castricum, 21 december 2001
Voor nadere informatie over dit persbericht kunt u bellen met Henk Witte (rentmeester) 0251-362 745 of Johan Stuart (voorlichter) 0251-362 747 of 06-53129644.