Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Landbouw, Visserij en Natuurbeheer

Persbericht ministerraad
21 december 2001

FAUNAFONDS REGELT SCHADE DOOR BESCHERMDE INHEEMSE DIERSOORTEN

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Faber van Landbouw, Visserij en Natuurbeheer ingestemd met het ontwerp-Besluit Faunafonds. Schade ontstaan door beschermde inheemse zoogdieren of vogels, zoals vossen en ganzen, wordt vanaf 1 april 2002 gefinancierd door de provincies via het Faunafonds. Het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) levert een bijdrage aan het Faunafonds van 3,2 miljoen euro. Dit bedrag staat vrijwel gelijk aan het bedrag dat tot nu toe door LNV via het Jachtfonds werd uitgekeerd als er sprake was van schade. Bij de inwerkingtreding van de Flora- en faunawet op 1 april 2002 treedt het Faunafonds in de plaats van het Jachtfonds. Daarnaast wordt het Faunafonds ook gevoed door de afgifte van de jachtakte, de valkeniersakte of de kooikersakte.

In het kader van de Flora- en faunawet zijn de taken met betrekking tot beheer en schadebestrijding gedecentraliseerd naar de provincies. Het Faunafonds heeft tot taak provincies te adviseren over de uitvoering van hun nieuwe taken. Daarnaast bevordert het Faunafonds maatregelen ter voorkoming en bestrijding van schade door beschermde inheemse zoogdieren en vogels.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het ontwerp-Besluit voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het ontwerp-Besluit wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad.

RVD, 21.12.2001