Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Persbericht ministerraad van het Koninkrijk
21 december 2001

ÉÉN RAAD VOOR ONDERZOEK ONGEVALLEN EN RAMPEN

De Rijksministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris G.M. de Vries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met de instelling van één raad voor onafhankelijk onderzoek van ongevallen en rampen. De bestaande Raad voor de Transportveiligheid wordt opgeheven en het rijkswetsvoorstel om een Ongevallenraad Defensie op te richten wordt ingetrokken. De Rijksministerraad heeft mr. Pieter van Vollenhoven aangewezen als beoogd voorzitter van de nieuwe onderzoeksraad. Hij is nu voorzitter van de Raad voor de Transportveiligheid en van de International Transportation Safety Association.

De nieuwe raad mag na een ongeval op eigen initiatief onderzoek starten. Ook doet de raad onderzoek als dit op grond van internationale verplichtingen nodig is. Verder kunnen overheden (rijk, provincies, gemeenten) de raad vragen onderzoek te doen naar een ongeval of ramp. De raad bepaalt vervolgens zelf of hij onderzoek start. Tenslotte mag de raad onderzoek naar rampen doen op Aruba en op de Nederlandse Antillen, maar alleen als de regeringen van die landen daarom vragen. Naast het onderzoeken van de oorzaak van een ramp of ongeval doet de raad ook aanbevelingen om de veiligheid te vergroten.

Als de raad een onderzoek doet of heeft gedaan, zullen rijksinspecties geen opdracht krijgen onderzoek naar hetzelfde voorval te doen, behalve in het kader van toezichthoudende taken van de betrokken inspectie. Hierdoor wordt een samenloop van verschillende onderzoeken voorkomen. Een eventueel in te stellen strafrechtelijk onderzoek blijft los staan van het onderzoek van de Onderzoeksraad.

De raad zal uit maximaal vijf gewone leden bestaan, aangevuld met een groot aantal buitengewone leden die beschikken over specialistische kennis. De raad wordt ondersteund door een professioneel bureau. Het huidige bureau van de Raad voor de Transportveiligheid zal daarin in zijn geheel opgaan.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De teksten van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. Het streven is erop gericht de raad in de tweede helft van 2002 te installeren.

RVD, 21.12.2001