Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
21 december 2001

BESTRIJDING MISBRUIK VENNOOTSCHAPPEN.

De ministerraad heeft ingestemd met een gewijzigd wetsvoorstel over vennootschappen van minister Korthals van Justitie. Het wetsvoorstel regelt de vergaring van gegevens door de overheid voor het preventief toezicht op vennootschappen en het gebruik van die gegevens ter voorkoming en bestrijding van misbruik van vennootschappen.

De minister van Justitie heeft bij de oprichting van vennootschappen de taak te toetsen of het gevaar bestaat dat de vennootschap zal worden gebruikt voor ongeoorloofde doeleinden of dat haar werkzaamheid zal leiden tot benadeling van haar schuldeisers. Voor de uitvoering van deze taak vergaart de minister van Justitie gegevens die in een geautomatiseerd systeem worden verwerkt. Deze taak sluit nauw aan bij het belang om misbruik van of door vennootschappen te voorkomen en te bestrijden. Om adequaat tegen bedoeld misbruik te kunnen optreden, is het noodzakelijk om inzicht te krijgen in de verbanden die tussen vennootschappen, andere rechtspersonen en natuurlijke personen bestaan. Dat inzicht kan alleen verkregen worden indien gebruik gemaakt kan worden van de in de registratie opgenomen gegevens.

De belangen die zijn gemoeid met het tegengaan van misbruik, moeten op zorgvuldige wijze worden afgewogen tegen het recht van betrokkenen op bescherming van hun persoonsgegevens. Het is wenselijk dat de afweging plaatsvindt binnen een specifiek wettelijk kader.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel wordt ingediend bij de Tweede Kamer.

RVD, 21.12.2001