Voorlichtingsbureau Vlees

Persbericht d.d. 12/21/2001

21-12-2001: Wat eet Nederland met de kerst?

Evenals voorgaande jaren heeft het Voorlichtingsbureau Vlees een inventarisatie gemaakt van de meest gekochte vleesproducten voor de kerst. Het resultaat is een reële inschatting op basis van de verkochte producten bij slagerijen en supermarkten. Wederom is er in de periode voor deze kerst een geweldige vleesverkoop gerealiseerd.

De top 5 van kerstvlees is:

1. Biefstuk (vorig jaar 3)

2. Varkensrollade (vorig jaar 2)

3. Varkenshaas (vorig jaar 5)

4. Gourmet-/steengrillschotels (vorig jaar 1)
5. Konijn (nieuw in de top 5)

Een product dat dit jaar zeer sterk in opkomst is, is de varkensfricandeau. Net als de varkensrollade geeft de fricandeau als groot gebraad een feestelijk tintje met de kerst. De slager speelt goed in op de wensen van de consument door de vele variaties. De fricandeau is ook zeer geschikt om te vullen met bijvoorbeeld pestorijst, appel en kerrie of met pruimen.

Vorig jaar op de 1e plaats, maar nog steeds erg populair, is het gourmetten en fonduen. Deze vormen van koken aan tafel zijn populair omdat het heel gezellig is én makkelijk. Niemand hoeft uren in de keuken te staan en iedere gast kan naar eigen smaak zijn of haar vlees bereiden.

De verschuiving die dit jaar in de top 5 heeft plaatsgevonden wordt vooral veroorzaakt door diverse acties in de winkels.

Recept Fricandeau met een appel-kaneelvulling
Voor 4 personen

Ingrediënten
750 gram fricandeau

1 appel in kleine blokjes

1 eetlepel kaneel

1/2 deciliter appelsap
30 gram rozijnen
50 gram boter
keukengaren

Bereiding

1. Schep in een kom de appel, de rozijnen en de kaneel door elkaar. Snijd de fricandeau aan de korte zijde over de hele lengte in, zodat er ruimte voor de vulling ontstaat (u kunt dit ook aan de slager vragen).

2. Vul de fricandeau met de appel-kaneelvulling en bind de fricandeau dicht met keukengaren, zodat de vulling goed blijft zitten. Dep het vlees aan de buitenzijde met keukenpapier droog.
3. Verhit boter in een braadpan en bak hierin de fricandeau rondom bruin.

4. Braad de fricandeau met het deksel schuin op de pan op zacht vuur in ca. 35 minuten gaar. Voeg, indien de boter te bruin wordt, een scheutje appelsap aan het braadvet toe. Breng de jus op smaak met zout en peper.

5. Neem het vlees uit de pan en laat dit ca. 10 minuten staan op een serveerschaal die u afdekt met aluminiumfolie. Blus ondertussen het braadvet met appelsap af, laat de jus licht inkoken en serveer deze bij het vlees.

Bereidingstijd: ca. 60 minuten

Voedingswaarde p.p.
Energie: 1550 kJ (370 kcal)
Koolhydraten: 13 gram
Eiwit: 44 gram
Vet: 16 gram

Het Voorlichtingsbureau Vlees wenst u een heel smakelijke kerst toe!