Gemeente Den Haag

2001-12-21: Betere dienstverlening door samenvoeging GKB en Schuldhulpverlening SZW

Burgemeester en Wethouders van Den Haag stellen een samenvoeging voor per 1 april 2002 van de Gemeentelijke Krediet Bank (GKB), de afdeling Schuld Hulp Verlening (SHV) van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en de Wegwijzer Schuldhulpverlening die daarvan onderdeel uitmaakt. Door deze samenvoeging kunnen de verschillende aspecten van de schuldhulpverlening zoals advies, bemiddeling, begeleiding, sanering en preventie beter op elkaar worden afgestemd. Dit moet leiden tot een groter aantal geslaagde schuldsaneringen en een betere dienstverlening aan de klant. De nieuwe afdeling wordt een onderdeel van de dienst SZW en krijgt een plek in het huidige GKB pand aan het Westeinde.

De GKB en de dienst SZW bieden nu allebei producten en diensten op het terrein van de schuldhulpverlening aan. Dit kan leiden tot onduidelijke situaties voor de klant. Door de schuldhulpverlening onder één dak te brengen zal het mogelijk zijn deze effectiever te maken. Zo wordt voorkomen dat klanten van de ene naar de andere instelling moeten worden doorverwezen.
Preventie
Ten behoeve van de klant ontwikkelt de nieuw te vormen afdeling effectieve instrumenten zoals bijvoorbeeld budgetbeheer. Hiermee kunnen klanten worden geholpen met het op orde krijgen van hun huishoudboekje. Ook zal de nieuwe organisatie, meer dan voorheen, aandacht hebben voor preventie. Speciaal voor dat doel komt er een programma met onder andere cursussen budgetteren, activiteiten op scholen en lessen tijdens het inburgeringstraject van nieuwkomers.

Het voorstel van Burgemeester en Wethouders wordt eind januari/begin februari 2002 besproken in de gecombineerde raadscommissie en komt voor 1 maart 2002 de gemeenteraad.

last update: 21 december 2001 ;pag.: 10379; auteur: 39