Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 19 DECEMBER

2001 IN KORT BESTEK

Hieronder vindt u in kort bestek een overzicht van de overige dossiers die de Vlaamse regering op woensdag 19/12/01 goedgekeurd heeft.

Op voorstel van minister vice-president Steve STEVAERT:

Met het oog op de definitieve invoering van de euro, en na advies van de Raad van State, keurt de Vlaamse regering een aanpassing aan het retributiebesluit voor de waterwegen definitief goed. De aanpassingen hebben betrekking op het omzetten van tarieven in Belgische franken naar euro bij het toekennen van vergunningen, het vaststellen en innen van retributies voor het privatieve gebruik van het domein van de waterwegen, de zeewering en de dijken.

Op voorstel van Vlaams minister Bert ANCIAUX :

Met het oog op de definitieve overstap naar de euro begin 2002 moeten ook in het besluit dat het begrotings- en rekeningstelsel van de Vlaamse Gemeenschapscommissie bepaalt, een aantal bedragen die nog in Belgische frank aangegeven zijn, vervangen worden door (transparante) bedragen in euro. Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering nu definitief een aanpassing van dat besluit in die zin goed.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN :

De Vlaamse regering voorziet 1,4 miljoen euro (60 miljoen fr.) voor de structurele financiering van het wetenschappelijk onderzoek aan de universiteiten en hogescholen in het kader van een tweede oproep Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek.


* * *

De Vlaamse regering beslist tot subsidiëring van de Centra voor leerlingenbegeleiding (CLB) voor enkele specifieke projecten.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA :

De Vlaamse regering keurt principieel een subsidiebesluit goed voor de aanleg en de verbetering door de gemeenten van openbare riolen, en voor de bouw van kleinschalige waterzuiveringsinstallaties met een capaciteit van maximum 2000 inwonerequivalenten. Concreet gaat het om een verhoging van het subsidiepercentage. Het besluit regelt ook de subsidievoorwaarden en de
aanvraagprocedure. Het subsidiebesluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurt het nieuwe raamcontract tussen OVAM en VITO 2001-2005 goed. Het vormt het kader voor de wetenschappelijke, technische en technologische ondersteuning van de VITO aan de OVAM bij de uitvoering van bepaalde taken gedefinieerd in het afvalstoffen- en het bodemsaneringsbeleid.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

Tijdens de vergadering van 26 oktober 2001 heeft de Vlaamse regering een voorontwerp van decreet tot wijziging van het wetboek der registratie-, hypotheek- en griffierechten goedgekeurd. De goedgekeurde wijzigingen waren de volgende: tariefverlaging van 12,5% naar 10% en van 6% naar 5% voor bescheiden woningen; invoering van een principe van meeneembaarheid van in het verleden betaalde registratierechten en toekenning van een abattement ten bedrage van 12.500 euro (500.000 fr.) aan natuurlijke personen voor de aankoop van een eerste/enige woning. Op 30 november keurde de Vlaamse regering de juridisch-technische aanpassingen van het voorontwerp van decreet principieel goed, rekening houdend met de opmerkingen van het federale ministerie van financiën in verband met de technische uitvoerbaarheid. Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering het ontwerpdecreet nu definitief goed. Het wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

De Vlaamse regering keurt de oprichting van een Vlaams- UNESCO-trustfonds goed ter ondersteuning van de activiteiten van de UNESCO. Ze voorziet daarvoor 750.000 euro (30,2 miljoen fr.).

Op voorstel van Vlaams minister Jaak GABRIELS :

De Vlaamse regering kent expansiesteun toe aan NV Arcomet Verhuur uit Beringen (Paal).


* * *

De Vlaamse regering keurt het Programma Wetenschappelijk Onderzoek Huisvesting 2001 goed en voorziet daarvoor 830.443 euro (33,5 miljoen fr.). Het onderzoek moet onder meer zorgen voor een analyse van de effecten van het huisvestingsbeleid op het terrein, en voor cijfergegevens omtrent de woonbehoeften en de woningkwaliteit in Vlaanderen.


-----
einde

-----