Vlaamse overheid

Op 1 maart 2002 start de Conventie die door de Verklaring van Laken in het leven is geroepen, en die na een breed en grondig debat een oplossingen moet aanreiken voor een democratischer en efficiënter Europa dat dichter bij de burgers staat.

Het debat over de toekomst van Europa is ook voor de deelstaten van cruciaal belang. Wat zal immers hun positie zijn in de uitgebreide Europese constructie van morgen?

Voor Paul Van Grembergen, Vlaams minister van Europese Aangelegen- heden, spreekt het voor zich dat één van de twee vertegenwoordigers van de nationale parlementen een deelstaat-parlementslid moet zijn. Vlaanderen en Wallonië, als voortrekkers van de Europese regionale beweging, komen met recht en rede in aanmerking om een Vlaams Volksvertegenwoordiger af te vaardigen. De Verklaring van Laken spreekt van nationale en niet van federale parlementen. En de constitutionele nevenschikking van de parlementen in België - zonder hiërarchie - betekent dat alle parlementen "nationale parlementen" zijn.

Aan de agenda staan onder meer een duidelijker bevoegdheidsverdeling tussen de Europese Unie, de lidstaten én de deelstaten, maar ook het dichten van de kloof met de Europese burgers en het geven van een grotere democratische legitimiteit aan het Europese beleid. Stuk voor stuk onderwerpen waarin Europese deelstaten een rol te spelen hebben, en dus hun woord moeten kunnen meespreken.

De deelstaten met wetgevende bevoegdheden hebben al eerder aangegeven dat een sterkere regionale dimensie in het wetgevende, uitvoerende en rechterlijke luik van de Europese Unie een kwalitatieve injectie aan Europa zou geven. Opdracht is dus om de regionale realiteit in eigen land en de rest van Europa adequaat te vertalen in de nieuwe Europese grondwet. Een opdracht die perfect past in de taakstelling van de Conventie.

Een proces dat de grote oriëntaties van een toekomstig, breed gedragen Europa institutioneel wil vastleggen vraagt dus institutionele antwoorden. Het pleidooi van groene excellenties om de (louter federale) partijpolitieke verdeelsleutel boven te halen voor de afvaardiging naar de Conventie is met andere woorden een niet-inhoudelijk en dus verkeerd signaal.

Vlaams minister Van Grembergen zal de samenstelling van de Belgische delegatie voor de Conventie aankaarten op de eerstvolgende Interministeriële Conferentie Buitenlands Beleid. Tegelijk zal hij meewerken aan een sterke afvaardiging naar de Conventie door het Comité van de Regio's. Het Comité van de Regio's dat begin februari 2002 opnieuw wordt samengesteld zal zich daarover bij voorrang moeten buigen.

Info: koen.jongbloet@vlaanderen.be - woordvoerder minister Van Grembergen (02/553.23.11)

---