Vlaamse overheid

Vlaams minister van Sport en Brusselse Aangelegenheden Bert Anciaux heeft beslist om 1.136.150 Euro (53.900.000 frank) uit te trekken voor de aanleg van sportinfrastructuur in Brussel. Daarvan zal 743.680 Euro (30 miljoen frank) dienen voor de aanleg van een atletiekpiste en 349.530 Euro (14.100.000 frank) voor de aanleg van een Vlaams Rugby Centrum op de VUB-campus in Etterbeek. 242.936 Euro (9.800.000 frank) wordt gereserveerd voor diverse werken aan de
sportinfrastructuur van het Jan-Van Ruusbroeckollege in Laken.

Inzake Vlaamse sportinfrastructuur kan het grondgebied Brussel beschouwd worden als een witte vlek. Er bestaat geen Bloso-centrum meer en de VGC zelf beheert geen eigen infrastructuur. Slechts een minderheid van de Vlaamse clubs kan hun sport beoefenen in een Vlaamse omgeving (school, universiteit, gemeenschapscentrum,.) In samenspraak met de VGC werd in 2001 onderzocht welke sportinfrastructuur er nodig is, en op welke plaats. De Vlaamse Gemeenschap neemt onder impuls van minister Anciaux ten volle haar verantwoordelijkheid op.

Met twee infrastructuurprojecten op de VUB-campus in Etterbeek wil de Vlaamse Gemeenschap de sportbeoefening in Brussel bevorderen en tegelijk aan een aantal bovenlokale noden tegemoet komen. Sportdagen voor ministeries en scholen, promotie-acties van VGC en het Bloso, individuele sportbeoefenaars, clubs en gemeentelijke sportdiensten, topsportstudenten verbonden aan de VUB, cursussen van de Vlaamse Trainersschool, studenten en personeel van de VUB, de sportacademie van de VGC,. kunnen allen op de nieuwe sportterreinen terecht.
Enerzijds ontvangt de VGC een dotatie om een atletiekpiste aan te leggen. Het wordt een kunststofbaan met o.a. 6 rondebanen en 8 sprintbanen. Deze piste is nodig voor de Brusselse Atletiekvereniging (BAV). Deze atletiekclub is de enige Nederlandstalige club die in 1978, bij de splitsing van de atletiekfederatie, opteerde om bij de Vlaamse Atletiek Liga aan te sluiten. Deze club onderscheidt zich bovenlokaal via activiteiten in samenwerking met VUB, internationale meetings, nauwe samenwerking met atletiekclubs van Vilvoorde en Machelen, openstelling voor personen met een handicap, goede banden met Altemo (buurtjongeren) en samenwerking met sportievelingen van het Klein Kasteeltje. Anderzijds ontvangt de VUB een subsidie voor de aanleg van een rugbyveld met kleedkamers, verlichting en toebehoren. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan de nood aan rugbyterreinen voor Brusselse clubs, maar ook aan de nood aan een centraal gelegen, permanent Vlaams trainings- en opleidingscentrum voor rugby. Met de Vlaamse rugbybond wordt een langlopende
gebruiksovereenkomst gesloten.
De huidige gebruiksovereenkomst tussen de VUB en de VGC zal uitgebreid worden zodat de VGC bevoorrechte partner wordt en aan interne tarieven gebruik kan maken van de infrastructuur. Aangezien de VGC optreedt ten behoeve van de Vlaamse sportclubs in Brussel komt dit eveneens ten goede van de individuele clubs.

Het Jan-van-Ruusbroeckollege wenst zijn infrastructuur ook in de toekomst en in ruimere mate ter beschikking te stellen van de Vlaamse sportbeoefenaars uit Brussel. Om deze infrastructuur nog ruimer en beter open te stellen voor niet-schools gebruik, is het noodzakelijk om de sporthal en het zwembad rechtstreeks toegankelijk te maken vanaf de openbare weg, zodat de gebruikers de schooltoegang niet meer moeten gebruiken. Ook de technische installaties moeten aangepast worden. Jeugdverenigingen en sportclubs zullen door deze inspanningen buiten de lesuren en in de vakantieperiodes optimaal gebruik kunnen maken van de sportinfrastructuur van het kollege.

info : Koen T'Sijen, woordvoerder van
minister Anciaux - tel. (02) 553 28 11
e-mail: persdienst.anciaux@vlaanderen.be


---