Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

PERSINFORMATIE
Meer aandacht nodig voor rol van sport in sociale samenhang (21-12-2001)

Gemeenten moeten meer aandacht krijgen voor de rol die sport kan spelen bij het bevorderen of in stand houden van de sociale samenhang in de wijk of de stad. Dat is een van de doelen van een binnenkort op te richten interdepartementaal platform Sociale cohesie en sport in de stad. Dit schrijven de betrokken bewindslieden staatssecretaris Remkes van VROM, minister Van Boxtel van Grotestedenbeleid en staatssecretaris Vliegenthart van VWS in een brief aan de Tweede Kamer.

Voetbalvelden

In het grotestedenbeleid is een integrale aanpak van de problemen van essentieel belang. In de praktijk kunnen zich echter allerlei knelpunten voordoen die zon aanpak in de weg staan. De denktank van het ministerie van VROM, Forum, heeft samen met de KNVB onderzoek gedaan naar voetbalcomplexen in de vier grote steden. Dat onderzoek toonde aan dat de sociale doelstellingen in conflict kunnen komen met de fysiek ruimtelijke doelen van een gemeente. Door stedelijke vernieuwing, al dan niet gekoppeld aan een fusie van clubs, verdwijnen soms voetbalvelden uit de wijk naar de (nieuwe) rand van de stad. Dit gaat ten koste van de sociale samenhang in de wijk. Want vooral in aandachtswijken wordt veel door jongeren, ook allochtone jongeren, gevoetbald en daar blijkt ook het voetbal een grote sociaal bindende factor. Daarnaast biedt een sportcomplex, met tegenwoordig ook mogelijkheden voor buitenschoolse opvang en kinderopvang, legio kansen om de sociale samenhang binnen de wijk te bevorderen.

Het platform gaat met de drie betrokken ministeries kennis uitwisselen over goede en slechte voorbeelden op het raakvlak van sport, ruimte en sociaal beleid. De aandacht zal daarbij vooral liggen op de sociale aspecten van een verplaatsingen/of fusie van voetbalclubs. Verder wil het platform stimuleren dat het onderwerp hoger op de gemeentelijke agenda komt waarbij ook sportverenigingen zelf gestimuleerd worden om hun sociale functie uit te bouwen. Tenslotte moet het platform een integrale aanpak op dit gebied zowel bij het rijk als bij de gemeenten stimuleren. Het is de bedoeling dat het platform in januari van het komend jaar met zijn werkzaamheden begint.

één niveau omhoog December

Leeg plaatje voor de statistieken