Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

MIN JUST: Yokohama: Krachtige aanpak van sexueel misbruik

Wim Kok
070 370 7266

4140
21.12.2001

'WERELDGEMEENSCHAP SPREEKT ZICH UIT VOOR KRACHTIGE AANPAK VAN SEKSUEEL

MISBRUIK'

Seksueel misbruik van kinderen kan niet worden getolereerd. Nieuwe ontwikkelingen zoals de groeiende verspreiding van kinderpornografie op het Internet vragen om een internationale aanpak. De samenwerking met de internetbranche en de toerisme-industrie moet verder worden versterkt om seksuele uitbuiting van kinderen effectief te bestrijden. Bij de aanpak van dit probleem moeten de landen het ILO-verdrag tegen de ernstige vormen van kinderarbeid en het VN-protocol tegen seksuele uitbuiting van kinderen als richtsnoer nemen. Met deze conclusies hebben de deelnemers aan de Yokohama-conferentie hun inzet voor de bestrijding van seksueel misbruik opnieuw bevestigd.

Als vervolg op het congres van Stockholm in 1996 vond van 17 tot 20 december in Japan het Tweede Wereldcongres tegen commerciële seksuele exploitatie van kinderen plaats. De organisatoren waren de Japanse regering, UNICEF, ECPAT en een coalitie van 50 NGO.s. Het doel van de conferentie in Yokohama was het opmaken van de balans sinds 1996 en het stellen van nieuwe prioriteiten voor de toekomst. Het congres werd bijgewoond door ruim drieduizend vertegenwoordigers van overheden, non- gouvernementele en internationale organisaties uit meer dan 140 landen. Ook 100 jongeren en vertegenwoordigers van de particuliere sector namen deel. 54 landen werden vertegenwoordigd op ministerieel niveau. De conferentie werd geopend door koningin Silvia van Zweden en prinses Takamado van Japan.

Ondanks de inspanningen van de laatste vijf jaar is wereldwijd het aantal kinderen dat het slachtoffer is van commercieel seksueel misbruik toegenomen. Belangrijkste oorzaken van seksuele uitbuiting zijn toenemende armoede, migratie, gewapende conflicten, sekstoerisme, nieuwe informatie technologieën (internet), discriminatie, HIV/AIDS en geweld in het gezin, met name incest. Op de conferentie werd benadrukt dat het probleem zowel in arme als in rijke landen voorkomt.

Als belangrijk winstpunt van de conferentie werd de toegenomen kennis en expertise gezien. In veel landen zijn partnerships tussen overheden, NGO.s en de private sector tot stand gekomen. De conferentie bood ruime gelegenheid voor het uitwisselen van informatie over best practices bijvoorbeeld op het gebied van internationale samenwerking, handhaving op het Internet en rehabilitatie van slachtoffers.
Er werden ook belangrijke hiaten geconstateerd. Zo bleef tot nu toe de vraagzijde van het probleem onderbelicht. Bij de aanpak worden jongeren onvoldoende betrokken. Van de bestaande nationale en internationale rechtsinstrumenten wordt nog steeds onvoldoende gebruik gemaakt. In tweederde van de landen is nog geen Nationaal Actieplan voor de aanpak van commercieel seksueel misbruik van kinderen tot stand gekomen.
Nederland is één van de landen dat wel een Actieplan (NAPS) heeft opgesteld. Dit plan is momenteel in uitvoering. Het Yokohama slotdocument biedt voor Nederland belangrijke aanknopingspunten voor de verdere aanpak van seksueel misbruik van kinderen. In aansluiting op het NAPS-programma kan daarbij o.a. worden gedacht aan de volgende punten:

- nauwere samenwerking met de particuliere sector, in het bijzonder de toerismeindustrie;

- publiekscampagnes en voorlichting;

- participatie van jongeren;

- regionale samenwerking op basis van het Actieplan dat door de landen van de Raad van Europa is aanvaard op 21 november j.l. in Boedapest.

Daarnaast zal de aanstaande ratificatie van het ILO-verdrag tegen de ernstige vormen van kinderarbeid en het VN-protocol tegen seksuele uitbuiting van kinderen een verankering betekenen van het Nederlandse beleid op dit terrein.

---

21 dec 01 14:37