ABVAKABO FNV

CAO-overleg kinderopvang weer zonder resultaat (21 dec.)

Het overleg over de CAO voor de kinderopvang is donderdagavond 20 december weer zonder resultaat gebleven. De werkgevers hebben geen millimeter ruimte geboden. Dit ondanks uitspraken eerder op die dag dat hen er veel aan gelegen was om een CAO te bereiken met een breder draagvlak en dat er natuurlijk enige ruimte moest zijn, omdat het anders geen zin had weer te gaan onderhandelen. ABVAKABO FNV is teleurgesteld in de opstelling van de werkgevers.

De leden van ABVAKABO FNV hebben eerder deze week tijdens bijeenkomsten van de actiecomités al aangegeven dat er een beter CAO-akkoord moet komen.
Op dit moment ligt er een onderhandelaarsakkoord op tafel van de werkgevers en vakbond de Unie. De Unie heeft ongeveer 100 leden; ABVAKABO FNV en CFO hebben samen meer dan 11.000 leden. De leden van ABVAKABO FNV hebben deze week uitgesproken dat er begin januari weer nieuwe acties worden voorbereid.

Nieuwe acties
Het doel van de bond is en blijft een beter CAO-akkoord. Op 10 januari nemen de leden van de werkgeversvereniging VOG een besluit over het principeakkoord dat nu op tafel ligt. ABVAKABO FNV gaat voor die tijd verschillende activiteiten ondernemen. Er komen prikacties en discussiebijeenkomsten met directeuren van kinderdagverblijven. Ook zijn er op verschillende plaatsen in het land weer stakingsacties georganiseerd op 9 en 10 januari.

Inzet CAO-conflict
ABVAKABO FNV wil een CAO die het aantrekkelijk maakt om in de kinderopvang te (blijven) werken en waarin de kwaliteit van het werk tot uiting komt. Een CAO met afspraken over de invoering van een nieuwe salarisregeling, waarbij de eerste stappen in 2001 gezet moeten worden. Verder moet de eindejaarsuitkering in 2001 en in 2002 structureel worden. Daarnaast moeten er afspraken gemaakt worden bijvoorbeeld op het terrein van zorg- en ouderschapsverlof. In de kinderopvang werken ongeveer 32.000 mensen.

---