Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

GEZAMENLIJK PERSBERICHT VAN VERENIGING DAS&BOOM,
STICHTING MILIEUFEDERATIE LIMBURG EN STICHTING NATUUR EN MILIEU

21 december 2001

Gezamenlijke milieuorganisaties dienen bezwaarschrift in tegen ontheffing Rijksweg 73-zuid

Op 14 november heeft de Staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) een ontheffing afgegeven waarmee zij toestemming heeft verleend voor de aanleg van de Rijksweg 73-zuid op de oostoever van de Maas.

Stichting Natuur en Milieu, Vereniging Das&Boom, de Limburgse Milieufederatie met bij haar aangesloten Limburgse milieuorganisaties van de west- en de oostoever van de Maas dienen een bezwaarschrift in tegen deze aan Rijkswaterstaat verleende ontheffing op grond van de Natuurbeschermingswet voor de aanleg van het gedeelte van Rijksweg 73-zuid in de gemeente Swalmen.

De compenserende maatregelen uit de ontheffing hebben de milieuorganisaties niet kunnen overtuigen. Er zijn namelijk alternatieven die minder aantastingen van natuurwaarden met zich brengen. Door aanleg van Rijksweg 73-zuid op de westoever kunnen de problemen op het gebied van de verkeersveiligheid, de verkeersafwikkeling en de bereikbaarheid in het gebied evengoed worden opgelost. Ook op deze westoever komen beschermde dier- en plantensoorten voor, maar de natuurwaarden van de oostoever zijn waardevoller, zeldzamer en groter in aantal dan die op de westoever.

De milieuorganisaties stellen in hun bezwaarschrift dat de staatssecretaris geen ontheffing aan Rijkswaterstaat had mogen verlenen. De Natuurbeschermingswet en de Habitatrichtlijn verbieden het verstoren van beschermde dieren en planten. In de toelichting bij de ontheffing concludeert staatssecretaris Faber zelf dat als gevolg van de aanleg van de weg mogelijk een aantal internationaal belangrijke diersoorten zal verdwijnen en dat vegetaties ernstig worden aangetast.

De milieuorganisaties vragen staatssecretaris Faber de verleende ontheffing in te trekken. Mocht het bezwaarschrift ongegrond worden verklaard, dan zullen zij naar de bestuursrechter stappen.

Nadere inlichtingen:
Hub Bemelmans, Limburgse Milieufederatie: 0475-38.64.12 (kantoor) en 06-22.43.27.13 Michel Jehae, Stichting Natuur en Milieu: 06-29.04.08.61 Ton Goedhart, Stichting Natuur en Milieu: 06-44.46.25.98