Actueel

erfpachters in het gelijk gesteld

Bron: Rechtbank Amsterdam

Datum actualiteit: 21-12-2001

Arrondissementsrechtbank Amsterdam
21 december 2001

PERSBERICHT

De rechtbank Amsterdam heeft op 19 december 2001 een aantal erfpachters in Amsterdam-Zuid in het gelijk gesteld, die weigerden mee te werken aan herziening van de erfpachtcanon. De rechtbank heeft de vordering van de gemeente afgewezen, omdat fundamentele beginselen van procesrecht niet in acht zijn genomen. De gemeente kan tegen dit vonnis in hoger beroep.

Voorgeschiedenis
In 1997 heeft stadsdeel Zuid op grond van de Algemeene Bepalingen voor voortdurende erfpacht uit1915 de nieuwe erfpachtcanon vastgesteld voor een aantal erfpachters. De erfpachters waren het niet met de herziening van de canon eens. In 1998 startte de gemeente een procedure bij de rechtbank om de erfpachters te dwingen aan herziening mee te werken.

De verhoogde erfpacht was in 1997 vastgesteld door een bindend advies van drie deskundigen, één aangewezen door de erfpachters, één door de gemeente en de derde aangewezen door de eerste twee. In een tussenvonnis van 3 mei 2000 heeft de rechtbank beslist dat dit advies niet aan de eisen voldeed, omdat het rapport te weinig inzicht bood in de gehanteerde uitgangspunten en maatstaven. De deskundigen moesten nader advies uitbrengen. Voorwaarde daarbij was dat de erfpachters in de gelegenheid moesten worden gesteld hun standpunt kenbaar te maken, een fundamenteel beginsel van procesrecht.

In de vonnissen van 19 december 2001 oordeelt de rechtbank dat dit fundamentele beginsel van procesrecht niet in acht is genomen, omdat de deskundigen de erfpachters niet in de gelegenheid hebben gesteld hun standpunt over het nader advies naar voren te brengen. De erfpachters zijn daardoor zodanig benadeeld dat gebondenheid aan het advies van de deskundigen naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is.

Meer informatie: voorlichting rechtbank Amsterdam: 020 541 2882.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: ad7589
(Zie het originele bericht)