Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Arboconvenant voor meer handen aan het ziekenhuisbed

Aanpak van het ziekteverzuim en beperking van de instroom in de WAO moet leiden tot meer handen aan het bed in de Nederlandse ziekenhuizen. Medio 2004 moeten er 1.500 werknemers meer aan het werk zijn. Dit staat in het arboconvenant voor ziekenhuizen dat vandaag is ondertekend.

Het ziekteverzuim in ziekenhuizen is bijna 2 procent hoger dan het gemiddelde verzuimcijfer in Nederland: 7,4 tegenover 5,5 procent. Het convenant, dat werd ondertekend door minister Borst, directeur-generaal Kuipers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers, stelt als doel dit verschil te halveren in 2004. Ook het verschil tussen de instroom in de WAO en de gemiddelde WAO-instroom in Nederland moet worden gehalveerd.

Om deze doelstellingen te bereiken worden de belangrijkste oorzaken van verzuim aangepakt: psychische belasting en werkdruk, lichamelijke belasting (waaronder RSI) en gevaarlijke stoffen en allergenen (die een allergische reactie kunnen veroorzaken).

De kosten voor de uitvoering van het convenant bedragen 21 miljoen gulden (9,5 miljoen euro). Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid draagt hieraan eenderde bij; de rest wordt betaald door sociale partners.