Ingezonden persbericht

21-12-2001

Jeugdwerkgroep gaat braakballen bestuderen

Het IVN Valkenburg aan de Geul gaat een actief jaar tegemoet. De vereniging biedt leden en begunstigers een aantrekkelijk programma, dat in het teken staat van natuur en milieu. De vereniging telt een aantal werkgroepen en beheert het heempark Sjloens Heim te Oud-Valkenburg. De vereniging wil haar activiteiten voor de jeugd verder uitbouwen. Sinds diverse jaren is er een jeugdwerkgroep actief, die maandelijks samenkomt. Op zaterdag 5 januari gaan de kinderen onder begeleiding braakballen van uilen uitpluizen. Deze schemerjagers eten hun prooi met huid en haar op en spuwen onverteerbare resten in de vorm van een bal uit. In dergelijke braakballen treft men allerlei botjes en schedeltjes aan. Zo kan men achterhalen wat de uil op het menu heeft staan. De bijeenkomst begint om 10.00 uur in heempark Sjloens Heim te Oud-Valkenburg. Kinderen van acht jaar en ouder zijn welkom. Voor meer informatie kunnen belangstellenden bellen met Margriet Hendrikse, tel. 045-5650324. Een lidmaatschap kost 6 Euro per jaar, indien meerdere kinderen uit één gezin lid worden geldt een aantrekkelijke korting van 4 Euro per extra kind.

Paddentunnel wordt voorlopig niet gerealiseerd

De plannen van het IVN Valkenburg aan de Geul om langs de Oud-Valkenburgerweg te Valkenburg een paddentunnel te realiseren, worden voorlopig niet gehonoreerd. Dat heeft het College van Burgemeester en Wethouders in een schrijven aan de vereniging laten weten. Reeds in 1995 was de gemeente van plan om een gecombineerde dassen- en amfibieëntunnel te verwezenlijken. Het bleek veel tijd te kosten in verband met aan te vragen vergunningen en het verkrijgen van subsidies. In 1996 kwam een subsidietoezegging van de provincie Limburg, maar door het storten van Geulslib bij het Geulpark kon de aanleg van de tunnel niet doorgaan. Vervolgens liet de provincie weten bezig te zijn met de reconstructie van het fietspad ter plekke. De gemeente heeft de provincie verzocht om bij de reconstructie van het fietspad de padden- en dassentunnel eveneens te realiseren.

IVN start gidsenopleiding

In februari wil het IVN Valkenburg aan de Geul starten met een basiscursus gidsenopleiding voor het heempark Sjloens Heim te Oud-Valkenburg. Belangstellenden komen meer aan de weet over de cursus en het heempark tijdens een introductie-avond, die op dinsdag 5 februari om 19.30 uur wordt gegeven in het heempark.
Tijdens de cursus krijgen deelnemers informatie over onder meer akkergewassen, de boerderijtuin, wilde flora, kruiden en gifplanten, bijen, vogels, zoogdieren en de mergelgroeven. De cursus kost 13 Euro, inclusief cursusboek en documentatie. Van deelnemers wordt verwacht dat zij na afloop van de cursus zich actief gaan inzetten in het heempark en lid worden van het IVN Valkenburg aan de Geul.
De binnenlessen worden telkens op dinsdag gegeven in het heempark en beginnen om 19.30 uur. Vanaf zaterdag 20 april worden er ook nog enkele buitenlessen gegeven, die steeds om 9.30 uur beginnen. Voor meer informatie kan men zich wenden tot Servé Roebroek, tel. 043-4591561.

IVN Valkenburg aan de Geul
Postbus 7
6300 AZ Valkenburg aan de Geul
tel. 043-4591561