---

Ministerie van Defensie



---

Tentoonstelling serviesgoed (1

Meesterkok Fagel opent tentonstelling eetcultuur krijgsmacht

21-12-2001

Paul Fagel, meesterkok bij uitstek, heeft vrijdagmiddag (21 december) in het Vestingmuseum Naarden de tentoonstelling "Aan Tafel" geopend. De expositie toont de culinaire geschiedenis en de eetcultuur van de krijgsmacht door de eeuwen heen. "Aan Tafel" is tot eind februari te zien in het Vestingmuseum.

Patron-cusinier Fagel opperde tijdens de opening dat het restaurant een van de weinige bolwerken is waar de discipline nog strak is. "Geen discipline betekent in mijn ogen geen kwaliteit." Hij hield dan ook, onder luid applaus, een pleidooi voor de herinvoering van de dienstplicht. "Alhoewel, ik heb niet echt recht van spreken omdat ik door de broederdienst niet onder de wapenen ben geweest. Als ik de verhalen van mijn broers hoor, is dat heel jammer." De meesterkok had veel complimenten voor het Comité Culinair Krijgsmacht dat de eetcultuur binnen Defensie bewaakt. "En dat is nodig ook, want als ik kijk naar het voorbeeld hier van een modern componentenontbijt uit het bedrijfsrestaurant, dan maakt dat me niet ècht gelukkig. Anderzijds, als ik het servies van de commandant van het Korps Mariniers zie: dat past in elk driesterrenrestaurant."

De expositie in het museum is veelzijdig. Naast een aantal fraaie serviezen, sommigen zo'n honderd jaar oud, met opdrukken van de wapens of dienstvakken, is er veel toebehoren te zien, zoals gevechtsrantsoenen, kookgerei en voedingsmiddelen. (foto's: Fabienne Bruys)

Informatie over openingstijden en bereikbaarheid: www.vestingmuseum.nl

Tentoonstelling serviesgoed 2