---
Ministerie van Defensie
---
Tentoonstelling serviesgoed (1
Meesterkok Fagel opent tentonstelling eetcultuur krijgsmacht
21-12-2001
Paul Fagel, meesterkok bij uitstek, heeft vrijdagmiddag (21 december)
in het Vestingmuseum Naarden de tentoonstelling "Aan Tafel" geopend.
De expositie toont de culinaire geschiedenis en de eetcultuur van de
krijgsmacht door de eeuwen heen. "Aan Tafel" is tot eind februari te
zien in het Vestingmuseum.
Patron-cusinier Fagel opperde tijdens de opening dat het restaurant
een van de weinige bolwerken is waar de discipline nog strak is. "Geen
discipline betekent in mijn ogen geen kwaliteit." Hij hield dan ook,
onder luid applaus, een pleidooi voor de herinvoering van de
dienstplicht. "Alhoewel, ik heb niet echt recht van spreken omdat ik
door de broederdienst niet onder de wapenen ben geweest. Als ik de
verhalen van mijn broers hoor, is dat heel jammer." De meesterkok had
veel complimenten voor het Comité Culinair Krijgsmacht dat de
eetcultuur binnen Defensie bewaakt. "En dat is nodig ook, want als ik
kijk naar het voorbeeld hier van een modern componentenontbijt uit het
bedrijfsrestaurant, dan maakt dat me niet ècht gelukkig. Anderzijds,
als ik het servies van de commandant van het Korps Mariniers zie: dat
past in elk driesterrenrestaurant."
De expositie in het museum is veelzijdig. Naast een aantal fraaie
serviezen, sommigen zo'n honderd jaar oud, met opdrukken van de wapens
of dienstvakken, is er veel toebehoren te zien, zoals
gevechtsrantsoenen, kookgerei en voedingsmiddelen. (foto's: Fabienne
Bruys)
Informatie over openingstijden en bereikbaarheid: www.vestingmuseum.nl
Tentoonstelling serviesgoed 2