Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Landbouw, Visserij en Natuurbeheer

Persbericht ministerraad
21 december 2001

KABINET WAARDEERT PUBLIEK DEBAT BIOTECHNOLOGIE EN VOEDSEL

Het kabinet heeft met waardering kennis genomen van het rapport van de commissie Biotechnologie en voedsel. Deze commissie, onder voorzitterschap van de heer J. Terlouw, heeft op verzoek van minister Brinkhorst van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij een publiek debat georganiseerd over de vraag onder welke voorwaarden het Nederlandse publiek de toepassing van biotechnologie voor voedsel accepteert.

Het kabinet vindt dat de commissie erin is geslaagd om een breed publiek te bereiken. Uit het debat blijkt dat veel mensen openstaan voor argumenten en dat zij geï nformeerd willen worden over de voor- en nadelen van toepassingen die de wetenschap mogelijk maakt. Het debat draagt ertoe bij dat de discussie over biotechnologie in voedsel in de toekomst op basis van meer kennis en beter onderbouwde meningen kan worden gevoerd. Het kabinet verwacht dat die discussie zal doorgaan.

Kritisch is het kabinet over de aanbeveling dat in toelatingsprocedures een afweging van nut en noodzaak dient te worden gemaakt opdat voordelen voor de korte termijn niet de doorslag geven ten opzichte van lange-termijndoelen zoals bijvoorbeeld duurzaamheid. Het kabinet ziet weinig mogelijkheden om deze afweging op te nemen in de toelatingsprocedures en vindt dit primair een zaak voor marktpartijen. De overheid beoordeelt de veiligheid voor mens, dier en milieu. Het beleid is erop gericht om in de toelatingsprocedure aandacht te besteden aan voor consumenten belangrijke aspecten zoals dierenwelzijn en milieu.

Het kabinet is het eens met de commissie dat de keuzevrijheid voor de consument gegarandeerd moet zijn. Het aanbieden van producten met of zonder genetisch gemodificeerde organismen (ggo) of gentechvrije producten is echter een zaak van de markt. Het kabinetsbeleid is erop gericht om de totstandkoming van ggo-vrije ketens te stimuleren.

De teelt van genetisch veranderde gewassen in Nederland is volgens de commissie in veel gevallen niet verantwoord. Het kabinet zal de Tweede Kamer dit voorjaar informeren over beleidsmaatregelen die wenselijk en mogelijk zijn om de gevolgen van uitkruising van ggo-gewassen naar andere gewassen zoveel mogelijk te beperken.

De commissie adviseert het kabinet om de dialoog over moderne biotechnologie te versterken. De ministers van LNV en VWS zullen extra middelen beschikbaar stellen om meer publieksinformatie te kunnen geven over biotechnologie en voedsel en over de productie en samenstelling van voedingsmiddelen in het algemeen. Dit geld zal ook kunnen worden gebruikt ter ondersteuning van discussies tussen en met maatschappelijke partijen.

Het kabinet onderschrijft de meerderheid van de aanbevelingen van de commissie. Voor een aantal zaken waarvoor de commissie aandacht vraagt, heeft het kabinet al eerder actie ondernomen. Dit geldt bijvoorbeeld voor richtlijnen voor eenduidige etikettering en voor de noodzaak van een risicobeoordeling bij de ontwikkeling van nieuwe producten.



2

RVD, 11.01.2002