Ingezonden persbericht

Wetenschapsnieuws 01/13 13-12-2001

Samenvattingen promoties
: www.utwente.nl

Dreigende leegloop sociale huursector

WN 01/88 *21 december 2001

promotie Taco Brandsen, faculteit Bestuurskunde, 'A Wilderness of Mirrors: Quasi-Markets, Housing and the Welfare State'

Begin jaren negentig zijn de Nederlandse woningcorporaties verzelfstandigd. In dit onderzoek is bekeken hoe de corporaties met hun nieuwe rol zijn omgegaan. Wat naar voren komt is dat de verzelfstandiging op de korte termijn tot veel nieuwe initiatieven geleid, waardoor huurders de keuze hebben uit meer diensten en producten. Tegelijkertijd blijkt dat het huidige stelsel op lange termijn kwetsbaar is, omdat een aantal corporaties erbovenuit dreigt te groeien, soms in letterlijke zin.

De onderhandelingspositie van gemeenten ten opzichte van corporaties is over het algemeen verslechterd. Ze hebben de professionalisering van de corporaties niet kunnen bijbenen en hebben daarnaast weinig formele instrumenten om corporaties te kunnen beïnvloeden. Dat is een probleem dat nijpender wordt naarmate corporaties steeds verder groeien en in verschillende gemeenten gaan opereren. Daarmee wordt het lastiger het maatschappelijk belang te waarborgen, omdat juist de gemeenten corporaties op hun prestaties moeten aanspreken. De positie van huurdersorganisaties is in de praktijk vaak nog zwak, omdat zij vrijwilligersorganisaties zijn met onvoldoende deskundigheid en bevoegdheden om voldoende tegenwicht te kunnen bieden ten opzichte van de verhuurders.

De woningcorporaties zelf zijn onderling steeds sterker gaan verschillen, zowel qua grootte als qua visie. De sociale huursector omvat zowel kleine dorpsverhuurders als grote verhuurconglomeraten. Sommige van de grote corporaties herkennen zich steeds minder in hun kleinere collega's en voelen zich in hun ambities beperkt door de regulering vanuit het Ministerie van VROM. Het is niet onwaarschijnlijk dat enkele grote corporaties (waaronder de meest vernieuwende) op termijn uit de sociale huursector zullen stappen en hun activiteiten op de vrije markt zullen voortzetten. Daarmee zal niet alleen veel kapitaal, maar ook veel kennis voor de sector verloren gaan.

promotor: prof. dr. R.J. van der Veen
assistent-promotor: dr. W.A. Trommel
informatie: drs. B. Meijering, telefoon (053) 489 43 85 e-mail: b.meijering@bc.utwente.nl

drs. Berend Meijering
Corporate Communicatie
Bureau Communicatie, Universiteit Twente
Postbus 217, 7500 AE Enschede
telefoon: (053) 489 4385
fax: (053) 489 2000
e-mail: b.meijering@utwente.nl
info: www.utwente.nl