Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdamse Moskeegemeenschap en Joods kerkgenootschap wisselen feestwensen uit Milli Görüs Nederland en het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap hebben elkaar op 16 en 18 december de beste wensen gewenst. De Turkse moskeeorganisatie uit het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes wenste het Joodse kerkgenootschap een gezegend Chanoeka-feest . Namens het NIK brachten daarop voorzitter Henri Markens, secretaris Ruben Vis en rabbijn Raphael Evers bij het beëindigen van de Ramadan een groet uit en wensten de organisatie die de AyaSofiamoskee in Amsterdam-West beheert een aangename viering van het Suikerfeest. Zij spraken voorts de hoop uit dat de Ramadan-maand inzicht en sterkte heeft gegeven om met hernieuwde krachten leiding te geven aan de gemeenschap, opdat deze tot verdere opbloei en ontwikkeling komt in eendracht en harmonie met haar geloof en haar omgeving.

De drie Joodse leiders schreven aan voorzitter Ismail Ergiyit en directeur Haci Karacaer van AyaSofia en Milli Görüs: "Met warme gevoelens namen wij kennis van uw brief van 16 december j.l. waarin u ons de beste wensen doet toekomen in verband met Chanoeka. Wij hebben het bijzonder gewaardeerd uw goede gedachten bij dit feest te mogen ontvangen en zien hier gaarne een bevestiging in van uw streven tot het aangaan van structurele contacten met de Joodse gemeenschap in Nederland en mogelijk meer specifiek met de joden in de omgeving van uw moskee aan de Baarsjesweg. Gaarne beantwoorden wij uw brief met het uitspreken van onze goede wensen aan u en uw moskee-organisatie in verband met het beëindigen van de Ramadan, culminerend in feestelijkheden binnen uw gemeenschap. De Ramadan is een vastenmaand. In ons geloof, en ongetwijfeld ook in het uwe, staat vasten niet alleen voor fysieke onthouding maar ook voor geestelijke introspectie. Het Jodendom kent minimaal zes op de kalender vastgelegde vastendagen waarop beide elementen aan de orde zijn. Wij hopen dat de Ramadan-maand u inzicht en sterkte heeft gegeven om met hernieuwde krachten leiding te geven aan uw gemeenschap, opdat deze tot verdere opbloei en ontwikkeling komt in eendracht en harmonie met haar geloof en haar omgeving."

De wens van Turkse zijde bevatte de volgende boodschap: "Bestuur en bezoekers van de AyaSofya moskee en het stafbureau van de MilliGörüs wensen u, de uwen en de leden van uw gemeente een gezegend Chanoeka-feest. Ook voor niet-joden is de symboliek van het feest veelzeggend. Zelfs in de diepste duisternis blijft altijd ergens in het centrum van ons geloof een licht branden, dat een venster is op de toekomst. En dat gekoesterd moet worden voor komende generaties, zodat zij weten vanwaar zij komen en weten waarheen zij gaan. Wij spreken de hoop uit, dat de relaties van respect en vriendschap tussen onze moskee en uw organisatie zich in de toekomst verder zullen verdiepen."

Amsterdam, 21 december 2001

Meer informatie: Ruben Vis, tel. 020 - 3018484