Provincie Limburg

Besluitenlijst PS

Besluitenlijst vergadering PS van 14 december 2001 Aan deze besluitenlijst kunnen geen rechten worden ontleend. Alleen de tekst van de door Provinciale Staten goedgekeurde notulen bevat de formele besluitvorming en de door Gedeputeerde Staten tijdens de behandeling gedane toezeggingen.

Ingekomen stukken

C 1/1 Brief van de Vereniging Das en Boom te Beek-Ubbergen, ingekomen d.d. 19 november2001, houdende afschrift van de bedenkingen van deze vereniging aan Gedeputeerde Staten inzake de Rijksweg-73 Zuid (gemeenten Venlo, Roermond en Ambt Montfort).
Besluit: Deze brief met afschriften voor kennisgeving aannemen.

E 1/1 Brief van de Milieufederatie Limburg namens de gezamenlijke natuur- en milieubeschermingsorganisaties in Limburg, ingekomen d.d. 7 december 2001, betreffende het Voorlopig Eindplan Grensmaas. Besluit: Deze brief te betrekken bij voorstel E-427 van deze agenda.

H 1/1 Brief van de Vereniging Limburgse Vrouwenraad te Roermond, ingekomen d.d. 12 december 2001, betreffende de samenwerking tussen LVB en LVR.
Besluit: Deze brief te betrekken bij de behandeling van voorstel H-299 van deze agenda.

K 1/1 Brief met bijlage van de Stichting Milieudefensie Limburg te Sittard, ingekomen d.d. 27 november 2001, betreffende de veiligheidsproblematiek van DSM.
Besluit: Deze brief ter afdoening in handen te stellen van Gedeputeerde Staten.

Interpellatie
Interpellatie van de fractie van GrL over de gevolgde procedure bij het toestaan aan DSM van de heringebruikname van de ACN-fabrieken. Tijdens de interpellatie dient de fractie van Grl een motie in om de ACN-
fabrieken vooralsnog stil te leggen (bijlage 1). Gezien een tijdens de vergadering rondgedeelde e-mail van het Openbaar Ministerie en gezien de toezegging van Gedeputeerde Staten om een notitie over de veiligheidsrisicos van de DSM-fabrieken in de vaste commissie Milieu en Agrarische Zaken te bespreken, wordt deze motie ingetrokken. De fractie van het CDA dient een motie in over continuering van de getoonde inspanningen inzake veiligheid en communicatie (bijlage 2). Bij elektronische stemming wordt deze motie met 49 tegen 3 stemmen aanvaard. De fractie van de SP en één lid van PNL stemmen tegen aanvaarding.

Vragenuur
Gedeputeerde Staten hebben geantwoord op de mondelinge vragen van de heer Wessels (D66) over de financiering van de regionale omroep.

Behandelde voorstellen
G AGRARISCHE ZAKEN, NATUUR, BOS EN LANDINRICHTING G-40 Subsidieverordening plattelandsontwikkeling provincie Limburg; met ontwerpbesluit
Besluit: Zonder beraad en zonder stemming wordt het voorstel met algemene stemmen aanvaard.

G-41 Plan van aanpak Plattelandsontwikkeling Zuid-Limburg "Zuid-Limburg vitaal platteland"; met ontwerpbesluit Besluit: Tijdens de behandeling van dit voorstel wordt door de fractie van het
CDA een motie ingediend over de spoedige presentatie van een uitvoeringsprogramma (bijlage 3). Gedeputeerde Staten zeggen toe het eerste jaarlijkse uitvoeringsprogramma eind februari aan de Staten voor te leggen. Bij elektronische stemming wordt de motie met 42 tegen 14 stemmen aanvaard. Tegen aanvaarding stemmen de aanwezige leden van de fracties van PvdA, GrL en SP.
De fractie van PNL dient een amendement in betreffende multifunctionele centra (bijlage 4). Gedurende de beraadslagingen wordt in het dictum de laatste zin als volgt gewijzigd: In de (kleine) kernen zijn multifunctionele gemeenschapsvoorzieningen waarin o.a. sociale en zorgfuncties zijn gehuisvest. Dit amendement wordt bij elektronische stemming met 55 tegen 3 stemmen (van leden van de VVD) aanvaard.
De fractie van de SP dient een amendement in over behoud en herstel (bijlage 5). Dit amendement wordt bij elektronische stemming met 53 tegen 4 stemmen aanvaard. Tegen aanvaarding stemmen 2 leden van het CDA, 1 van de VVD en 1 van de PvdA.
Gedeputeerde Staten zeggen nog toe begin 2002 een mobiliteitsplan voor Zuid-Limburg te presenteren.
Zonder hoofdelijke stemming wordt het voorstel met algemene stemmen aanvaard.

H ARBEID EN MAATSCHAPPELIJKE ZORG
H-297 Beleidsplan jeugdhulpverlening 2003-2005 en jaarplan 2002; met ontwerpbesluit
Besluit: De motie van GrL over kwaliteitsborging van cliëntenraden in de gezondheidszorg, ingediend op 8 november en vervolgens aangehouden, wordt ingetrokken. Het voorstel wordt zonder beraad met algemene stemmen aanvaard.

H-299 Samenwerking LVB-LVR
Inclusief behandeling van de aangehouden motie 17 van PNL over het "Groenhuismodel" voor de vrouwenorganisaties en motie 21 van de VVD inzake strafkorting op het budget speerpuntcluster Vrouwen Besluit: De tot deze vergadering aangehouden moties van PNL over het Groenhuismodel voor de vrouwenorganisaties en die van de VVD over een strafkorting, ingediend op 8 november, worden niet meer expliciet bij de besprekingen betrokken en zijn mitsdien ingetrokken. De fractie van de VVD dient een motie in inzake de voortgang van de samenwerking (bijlage 6). Deze motie wordt met 31 tegen 29 stemmen verworpen. De fracties van het CDA, PNL en SP stemmen tegen aanvaarding.
De punten 1 en 2 van het ontwerpbesluit worden bij elektronische stemming met 35 tegen 25 stemmen aanvaard. Tegen aanvaarding stemmen 10 leden van de VVD, 7 van de PvdA alsmede de fracties van GrL en D66. Punt 3 van het ontwerpbesluit wordt bij elektronische stemming met 31 tegen 30 stemmen verworpen. Voor aanvaarding stemmen de fracties van CDA en SP alsmede 2 leden van de VVD en 2 van de PvdA. K MILIEUHYGIËNE
K-92 Herstructurering landelijk meldpunt afvalstoffen; met ontwerpbesluit
Besluit: Zonder beraad en zonder stemming wordt het voorstel met algemene stemmen aanvaard.

K-93 Meldpunt uitvoering bodemsaneringen; met ontwerpbesluit Besluit: Zonder beraad en zonder stemming wordt het voorstel met algemene stemmen aanvaard.

A BESTUUR VAN DE PROVINCIE
A-228 (Gewijzigd) initiatiefvoorstel CDA "Raadplegend referendumverordening 2002"; met ontwerpbesluit Besluit: Na beraad wordt het gewijzigd initiatiefvoorstel bij elektronische stemming met 44 tegen 9 stemmen aanvaard. 4 leden van PNL, 3 van GrL en 2 van de VVD stemmen tegen aanvaarding.

A-229 Verordening op het correctief raadgevend referendum provincie Limburg; wijziging bevoegdhedenverordening provincie Limburg; met ontwerpbesluiten
Besluit: Na beraad wordt het voorstel zonder stemming met algemene stemmen aanvaard.

A-230 Tweede voortgangsrapportage visitatie gemeenten; begroting bestuurskrachtmonitor Limburg; plan van aanpak visitatie gemeenten Zuid-Limburg bestuurskracht Zuid-Limburg; met ontwerpbesluit Besluit: Bij de behandeling van dit voorstel dient de fractie van PNL een amendement in tot wijziging van de tekst van de beleidsevaluatie (bijlage 7). Bij elektronische stemming wordt dit amendement met 46 tegen 6 stemmen verworpen. De fracties van PNL en OU55+ stemmen voor aanvaarding.
Het voorstel wordt zonder hoofdelijke stemming aanvaard. De fracties van PNL en SP geven te kennen tegen de punten 2 en 3 van het ontwerpbesluit te zijn.

F ECONOMISCHE AANGELEGENHEDEN
F-388 NV Luchthaven Maastricht; Algemene Vergadering van Aandeelhouders van 13 december 2001; met ontwerpbesluit Besluit: Na beraad wordt het voorstel zonder hoofdelijke stemming aanvaard, waarbij de fracties van GrL en SP geacht wensen te worden ertegen te hebben gestemd.
Op voorstel van de voorzitter wordt besloten de geheimhouding m.b.t. het Ondernemingsplan van de NV Luchthaven Maastricht, opgelegd bij brief van Gedeputeerde Staten van 11 december 2001 te bekrachtigen.

F-390 Provinciale bijdrage transnationale Universiteit Limburg (tUL); met ontwerpbesluit
Besluit: Tijdens de beraadslagingen zeggen Gedeputeerde Staten toe in het voorjaar van 2002 een brede notitie toe met een nadere onderbouwing van o.a de inspanningsverplichting en beantwoording van nog levende vragen.
Na beraad wordt het voorstel zonder stemming aanvaard. De leden Versteegh-Weijers, Lebens en Schröer onthouden zich van beraadslaging en besluitvorming.

J FINANCIËN DER PROVINCIE
J-810 Circulaire Provinciefonds september 2001; met ontwerpbesluit, 13e begrotingswijziging 2001 en 4e begrotingswijziging 2002 Besluit: Zonder beraad en zonder stemming wordt het voorstel met algemene stemmen aanvaard.

J-811 Bijstelling begroting 2001; met ontwerpbesluit, 14e begrotingswijziging 2001, 6e begrotingswijziging 2002 en investerings-/financieringsstaat
2001
Besluit: Zonder beraad en zonder stemming wordt het voorstel met algemene stemmen aanvaard.

De vergadering wordt geschorst tot 21 december, 10.30 uur; dan zal aan de orde komen:
E WATERSTAAT, VERKEER EN VERVOER
E-427 Eindplan Grensmaas; met ontwerpbesluit

20-12-2001 10:00