Verbond van verzekeraars

Verzekeraars terughoudend bij verzekeringen woonwagenbewoners?

Het Verbond adviseert zijn leden goede nota te nemen van de brief die staatssecretaris Remkes aan het Verbond heeft gestuurd. Hierin geeft de staatssecretaris aan dat woonwagenbewoners zich bij de aanschaf van een woonwagen en standplaats nogal eens belemmerd voelen doordat verzekeraars terughoudend zijn in het verstrekken van opstal- en hypotheekgelieerde levensverzekeringen.

Op verzoek van de Tweede Kamer heeft dit jaar een onderzoek plaatsgevonden naar de effecten van de intrekking van de Woonwagenwet. Doel was onder meer om een duidelijk beeld te krijgen van de exacte woonwensen van burgers die in een woonwagen wonen. Uit de gesprekken die met woonwagenbewoners en hun vertegenwoordigers zijn gevoerd, blijkt dat relatief hoge verzekeringspremies vaak een drempel vormen voor de aanschaf van een woonwagen. Staatssecretaris Remkes heeft daarom een brief gestuurd naar het Verbond met het verzoek aandacht te besteden aan de verzekeringen die samenhangen met het afsluiten van een hypotheek voor een woonwagen en standplaats. Volgens de staatssecretaris zijn verbeteringen zoals meer brandwerende materialen in nieuwe woonwagens en de opkomst van meer duurzame tussenvormen tussen woonwagens en reguliere woningen reden genoeg om de risicos van woonwagens meer gedifferentieerd te benaderen. Verzekeringen voor woonwagens zouden niet automatisch tot de zogenaamde bijzondere risicos behoeven te worden gerekend, aldus de staatssecretaris.

Het Verbond heeft de staatssecretaris inmiddels laten weten de brief zowel binnen de sector Leven als de sector Schade uitvoerig te hebben besproken. Vanuit de sector Leven wordt aan de leden van het Verbond geadviseerd de brief goed in acht te nemen. De sector Schade heeft aangegeven dat woonwagens in de regel in de zogenaamde woonwagenpool worden verzekerd via Rialto Verzekeringen N.V. in Den Haag. Veel verzekeraars participeren in deze pool. Tot een bedrag van 50.000 euro kunnen woonwagens tegen de risicos brand, brandblussing, blikseminslag, ontploffing, vliegtuigschade en storm worden verzekerd. Ook inboedels in woonwagens kunnen tot 50.000 euro worden verzekerd. Hoewel de verzekeringspremie voor (inboedels in) woonwagens weliswaar hoger is dan voor reguliere woonhuizen, staat deze volgens het Verbond wel in goede verhouding tot het risico. Het onderwerp is onlangs ook in een Kamerdebat besproken. Naar aanleiding daarvan heeft staatssecretaris Remkes besloten vooralsnog geen verdere maatregelen tegen verzekeraars te nemen.

Bondig, december 2001