Politiebericht Friesland: reigio 21-12-2001
Politieberichten 20 december (13:00) - 21 december (07:00)

Leeuwarden: verdachte aangehouden
Donderdag omstreeks 13.30 uur kreeg de politie een telefoontje van een man, die achter een fietser aanzat op de Harlingerstraat. De man, een inwoner van Leeuwarden, herkende in de fietser, een 19-jarige inwoner van Sneek, de man die die ochtend een compressor uit een busje, geparkeerd in de Ibisstraat, had ontvreemd. Hiervoor heeft een 52-jarige inwoner van Leeuwarden aangifte gedaan. In de Harlingerstraat is de verdachte door de politie aangehouden op verdenking van de diefstal van de compressor. De man had de compressor niet meer bij zich. De verdachte is overgebracht naar het bureau.

Sneek: diefstal van een auto
Donderdag tussen 13.55 en 14.00 uur werd een grijze BMW 316i, met het kenteken DB BF 68, gestolen, terwijl de auto stond geparkeerd aan het Kleinzand. De eigenaar, een 19-jarige inwoner van Sint Nicolaasga, heeft aangifte gedaan.

Wolvega: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd Donderdag omstreeks 15.50 uur werd een 37-jarige automobilist uit Hoornsterzwaag gecontroleerd op de Om den Noort. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 695 ug/l, goed voor een rijverbod van acht uur. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Hemelum: aanrijding met gewonden
Donderdag omstreeks 14.15 uur reed een 66-jarige automobilist uit Woudsend, met aanhanger, over de Sudergoawei, uit de richting van Oudega. Hier wilde hij de kruising oversteken richting Hemelum. Vanuit Balk richting Bolsward reed op dat moment een 60-jarige automobilist uit Leeuwarden, met een vrouw en drie kinderen. Deze auto reed frontaal tegen de aanhanger aan. Alle vijf inzittenden zijn overgebracht naar het ziekenhuis te Sneek. s Avonds bleken alle vijf inzittenden het ziekenhuis inmiddels weer te hebben verlaten. De auto van de Leeuwarder raakte totaal vernield. Het bureau ongevalanalyse en voertuigtechniek van de politie Friesland heeft een onderzoek ingesteld.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Donderdag omstreeks 16.45 werd een 45-jarige inwoonster van Leeuwarden betrapt op het wegnemen van vleeswaren en kipfilet ter waarde van 87,94 gulden uit een winkel aan de Lieuwenburg. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en kon dit later verlaten met een transactievoorstel van 475 gulden. Aangifte is gedaan door een 37-jarige inwoner van Leeuwarden.

Franeker: rijden onder invloed, tegen boom
Donderdag omstreeks 17.10 uur reed een 55-jarige automobilist uit Franeker tegen een boom in de Jan Piebengastrjitte. De man werd overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden, waar zijn verwondingen bleken mee te vallen. Hierna is hij overgebracht naar het politiebureau in Leeuwarden, waar de verdachte 925 ug/l blies. Dit is goed voor een rijverbod van 11 uur, tevens werd het rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: aanrijding met letsel door gsm
Donderdag omstreeks 19.00 uur reed een 25-jarige automobiliste uit Blije over de Archipelweg in de richting van het Vrijheidsplein. Omdat zij iemand wilde bellen, pakte ze haar gsm, lette even niet op en reed tegen een 9-jarige inwoner van Leeuwarden. Omdat de vrouw zich niet had gerealiseerd dat ze iemand had aangereden reed ze in eerste instantie door. Na een kwartier meldde ze zich alsnog. De jongen is overgebracht naar het MCL-zuid. Hij is ter observatie opgenomen.

Heerenveen: aanrijding met letsel
Donderdag omstreeks 19.00 uur reden een 14-jarige inwoner van Heerenveen op skeelers en een 30-jarige automobilist uit de Knipe uit de richting van het Fok in noordelijke richting. Ter hoogte van de C. de Wildestraat stak de skeeler plotseling de weg over met een aanrijding als gevolg. De jongen is overgebracht naar het ziekenhuis, de auto is afgesleept.

Drachten: dodelijke aanrijding, getuigen gevraagd Donderdag omstreeks 17.25 uur reed een 48-jarige automobilist uit Surhuisterveen op de Burgemeester Wuiteweg. Hij was afkomstig vanaf de minirotonde Martin Luther Kingsingel, Het Zuid en Eikesingel. De automobilist reed in noordelijke richting. Toen hij ter hoogte van Bertilla kwam zag hij plotseling een 85-jarige inwoonster van Drachten voor zich lopen op de rijbaan. De automobilist probeerde de voetgangster nog te ontwijken door naar links te sturen, maar hij kon een aanrijding niet meer voorkomen. De vrouw, Trijntje Wilkens, is bij het ongeval om het leven gekomen. Het bureau ongevalanalyse van de politie heeft een onderzoek ingesteld. Graag komt de politie Drachten in contact met getuigen van het ongeval omdat de toedracht nog niet geheel duidelijk is. Gebeld kan worden met het algemene nummer van de politie Friesland, telefoon 0900 8844.

Leeuwarden: twee verdachten aangehouden
Donderdag omstreeks 20.50 uur ziet de politie dat een 25-jarige inwoner van Leeuwarden in de Reigersteeg in ruil voor een bolletje cocaïne een kledingstuk heelt van een 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. De 25-jarige is aangehouden in de Peperstraat, de 26-jarige in de Ayttasteeg. Beiden zijn overgebracht naar het bureau. Even later werd op het Reigerplein een 29-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor de handel in harddrugs. Ook hij is overgebracht naar het bureau.

Dokkum: steekpartij
Donderdagavond vond een feest plaats op de Piter Jelles aan de Rondweg. Hierbij raakte een 19-jarige inwoner van Dokkum gewond. In de school werd een 16-jarige inwoner van Dokkum aangehouden, die vernielingen had gepleegd en leraren te lijf ging. De verdachte is overgebracht naar Leeuwarden. Wat zich precies in de school heeft afgespeeld is nog onduidelijk. In het AZC in Dokkum werd even later de gewonde man, 19 jaar, aangetroffen. Hij bloedde zichtbaar aan achterhoofd en aan de zijkant van de hals. Het slachtoffer was op eigen gelegenheid vanaf het feest naar het AZC gegaan. Ter plaatse werd een 17-jarige inwoner van Dokkum aangehouden. De recherche van het district Dokkum heeft de zaak in onderzoek. De aanleiding van de steekpartij is nog onduidelijk.

Drachten: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 01.30 uur werd een 41-jarige automobilist uit Drachten gecontroleerd op de Stationsweg. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 550 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur.

Oldeberkoop: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 01.45 uur werd een 60-jarige automobilist uit Wateren gecontroleerd op de Noordwolderweg. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 665 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur. Tevens werd het rijbewijs ingevorderd.

Sneek: mishandeling
Vrijdag omstreeks 02.00 uur vroeg een man op de Wijde Noorderhorne aan een 21-jarige inwoner van Sneek of deze soms ruzie zocht met een vriend van hem. Voordat de Sneker het doorhad kreeg hij een paar stompen in zijn gezicht, viel op de grond en kreeg nog enkele klappen tegen zijn hoofd. Hierop stapten de twee in een auto en gingen er vandoor. Ze redeb weg in de richting van de prins Hendrikkade. De man heeft aangifte gedaan. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272