Ministerie van Verkeer en Waterstaat


http://www.minvenw.nl

MIN VenW:KABINET VERBETERT PROCEDURE AANLEG BUISLEIDINGEN

KABINET VERBETERT PROCEDURE AANLEG BUISLEIDINGEN

Het kabinet gaat de procedure rondom de aanleg van ondergrondse buisleidingen verbeteren. Minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat heeft dit, namens het kabinet, laten weten aan de Tweede Kamer. Uit een rapport van de werkgroep buisleidingenconcessies blijkt namelijk dat de (juridische) procedure die bij voorgenomen aanleg moet worden doorlopen, knelpunten oplevert voor nieuwkomers op de markt.

Verbetering van de procedure houdt onder andere in dat het rijk of de provincie de coördinatie van de publieke besluitvorming op zich neemt. Deze coördinerende rol wordt wettelijk geregeld door aanpassing van de Tracéwet. Daarnaast komt er een wettelijke vergunningplicht om gevaarlijke stoffen door buisleidingen te mogen vervoeren. Tot slot wordt onderzocht of een centraal punt voor kennis en informatie over het vervoer door buisleidingen noodzakelijk is. Minister Netelenbos zal hiertoe begin 2002 een plan van aanpak naar de Tweede Kamer sturen. Dit plan van aanpak wordt samen met het bedrijfsleven opgesteld.

De werkgroep buisleidingenconcessies is ingesteld in het kader van de operatie Marktwerking, Deregulering en Wetgevingskwaliteit, een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Justitie.

Brigitte Seegers, 070 . 351 7117

21 dec 01 09:38