Gemeente Etten-Leur

Nieuwe zone-indeling openbaar vervoer in Noord-Brabant

Publicatie van Provincie Noord-Brabant

Het Brabantse bestuurscollege heeft eind augustus de Minister van Verkeer en Waterstaat verzocht de zone-indeling voor het openbaar vervoer in de provincie Noord-Brabant (exclusief regio Eindhoven en de steden Breda, Tilburg en 's-Hertogenbosch) met ingang van 1 januari 2002 te wijzigen. De zone-indeling wordt aangepast om in de pas te lopen met de grootte van openbaar vervoerzones in de rest van Nederland. Dit betekent dat het reizen per bus duurder kan worden. De extra inkomsten zijn nodig om de kwaliteit van het huidige openbaar vervoer ook de komende tijd te kunnen garanderen. De BBA en Hermes zullen de reizigers vanaf half december uitgebreid informeren.

De provincie Noord-Brabant is sinds 1998 verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in een groot deel van de provincie. Sinds 1998 blijken de beschikbare financiële middelen voor het openbaar vervoer af te nemen. Het wijzigen van de tariefzones is een mogelijkheid om dit tekort te bestrijden. De provincies Friesland, Groningen en Drenthe en de regio Eindhoven hebben nog niet zo lang geleden dezelfde herindeling doorgevoerd.

Uiteindelijk is de gemiddelde grootte van de tariefzones in een groot deel van Noord-Brabant verkleind van 18 km² tot ongeveer 15 km². Deze uitkomst komt ongeveer overeen met de huidige grootte van nieuw gevormde tariefzones in de drie noordelijke provincies en de regio Eindhoven. Echter de nieuwe Brabantse zone-grootte is gemiddeld nog altijd groter dan de tariefzones in de Randstad. Een rit met het openbaar vervoer zal vanaf 2002 daarom gemiddeld niet duurder zijn dan in vergelijkbare situaties in de rest van Nederland. Wel zullen de inkomsten door middel van deze wijziging stijgen.

De BBA verzorgt de communicatie richting de reizigers. Door middel van folders en posters in de bussen en de verkooppunten, advertenties in de regionale kranten, informatie op de websites van de BBA en apart uit te geven zonekaarten zullen de gebruikers van openbaar busvervoer op de hoogte gebracht worden. Maandkaarthouders, die voor hetzelfde reistraject in 2001 door de herzonering vanaf januari 2002 twee sterren of meer moeten betalen, kunnen gebruik maken van een compensatiemaatregel. De precieze mogelijkheden worden toegelicht in de communicatie van de BBA aan de reizigers. Jaarkaarthouders die dit jaar een abonnement gekocht hebben, krijgen de toezegging dat deze abonnementen voor de geldigheidsduur gebruikt kunnen worden in 2002.