Partij van de Arbeid

Den Haag, 21 december 2001

Vragen van de leden Noorman - den Uyl en Santi (beiden PvdA) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

1

Bent u bekend met de situatie dat aanvragen van kinderbijslag, door aanvragers afkomstig van de Nederlandse Antillen, regelmatig worden afgewezen, met als reden dat aanvragers niet verzekerd zijn voor de Algemene Kinderbijslag Wet, omdat aanvragers niet als ingezetene worden beschouwd?

2

Is het u bekend dat de SVB bij toekenning van kinderbijslag toetst op drie criteria: de juridische, sociale en economische binding met Nederland en dat bij aanvragers, afkomstig van de Nederlandse Antillen, de aanvraag vaak wordt afgewezen op grond van een onvoldoende sociale en economische binding met Nederland, gebaseerd op het niet hebben van zelfstandige woonruimte?

3

Bent u van mening dat iemand afkomstig uit de Antillen, analoog aan het besluit Beperking kring van verzekerden *), op basis van de geldige titel van verblijf (het Nederlanderschap) alleen, in aanmerking komt voor kinderbijslag, zonder hij of zij over een zelfstandige woonruimte dient te beschikken zolang men in het GBA op een geldig adres staat ingeschreven?


*)

Zie het artikel in het Besluit uitbreiding en beperking kring verzekerden volksverzekeringen 1999, waarin is bepaald dat "een vreemdeling die rechtmatig in Nederland verblijft, in de zin van art. 8 sub c Vreemdelingenwet 2000, (...), ongeacht of hij als ingezetene kan worden beschoud, verzekerd (is) op grond van de volksverzekeringen met ingang van de dag waarop positief op de aanvraag verblijfsvergunning wordt beschikt"?