Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000

21 december 2001

Realisatie-overeenkomst Raaks getekend

Op woensdag 19 december tekenden de gemeente en de ontwikkelaar MAB de realisatie-overeenkomst voor de vernieuwing van de Raaks in Haarlem. Bij de ondertekening overhandigde wethouder Kroskinski symbolisch de sleutel van het slot van de ketting over de Raaks. Vroeger stond er bij de Raaks in Haarlem een watertoren. De toegang tot de stad werd afgesloten met een ketting. Op die manier werden alleen betrouwbare gasten toegelaten tot de stad. Door het overhandigen van de sleutel van het slot aan ontwikkelaar MAB geeft de gemeente aan vertrouwen te hebben in de plannen van de ontwikkelaar.

In de realisatie-overeenkomst staat wie wat gaat doen en wie welk onderdeel betaalt. Nu kunnen de definitieve ontwerpen worden gemaakt. Begin 2003 kan de sanering en de bouw starten. In 2007 is de nieuwe Raaks klaar: Een bioscoop met zeven zalen, winkels en horeca, 200 woningen met eigen parkeergarage en een openbare parkeergarage met 1000 parkeerplaatsen. De Raaksgarage wordt zo de grootste parkeergarage van Haarlem én is van groot belang voor de economie van de binnenstad van Haarlem. De gemeente wordt eigenaar van deze garage voor 66 miljoen gulden. Deze investering komt uit het parkeerfonds. De gemeenteraad van Haarlem heeft op 12 december behalve de realisatie-overeenkomst ook de Voorlopige Ontwerpen voor de Raaks goedgekeurd. Vanaf januari 2002 worden de definitieve ontwerpen voor het gebied gemaakt.

De Raaks is een gebied in de binnenstad van Haarlem. Voor het bijna 2 hectare groot gebied worden sinds 1997 plannen gemaakt. Met deze stedelijke vernieuwing wordt een stevige impuls gegeven aan de economie van de stad. De schaal van de nieuwe gebouwen en de architectuur sluiten aan bij het historische karakter van de binnenstad. De westelijke toegang van de binnenstad krijgt een bijzonder nieuw gezicht met de bioscoop van architect Peter Wilson.

Kijk ook op www.haarlem.nl onder leven & wonen, grote projecten, Raaks.

Murco Mijnlieff/afdeling Stedelijke Ontwikkeling
023-5113866
023-5113458