CDA

Balkenende in CDA-Magazine: "2002 nieuwe agenda wereldgemeenschap"

Themanummer CDA-Magazine over gevolgen van 11 september

"De aanslagen in Amerika zijn een aanval op onze centrale waarden. Daarbij mogen we best kritisch naar onze eigen samenleving kijken. In hoeverre nemen wij onze gemeenschappelijke waarden nog serieus?" Dat zegt CDA-leider Jan Peter Balkenende in de kersteditie van het CDA-Magazine over het leven na de aanslagen van 11 september.

Balkenende zegt verder: "De wereldgemeenschap moet 2002 beginnen met een nieuwe, toekomstgerichte, internationale agenda. Vertrouwen moet daartoe de basis zijn en niet wantrouwen. Gedeelde waarden en gedeelde belangen zijn wereldwijd de beste waarborg voor vrede. Vertrouwen komt niet vanzelf: daaraan moet gewerkt worden. Allereerst via een dialoog tussen de wereldgodsdiensten. Vanuit respect voor elkaars religie. 11 september mag niet leiden tot onderlinge spanningen in de Nederlandse samenleving. Het feit dat terroristen een bepaald geloof misbruiken mag niet beeld- en waardebepalend zijn voor dat geloof. De verantwoordelijkheid om dat te voorkomen geldt voor iedereen. Maar juist ook vanuit de christen-democratie mag de dialoog worden gezocht met andere religies vanuit het streven naar vrede en gerechtigheid past ook dat in onze christelijke opdracht."

"Werken aan rechtvaardiger verhoudingen betekent ook dat bevordering van de naleving van de mensenrechten hoog op de internationale agenda moet staan. Daarnaast moeten er maximale inspanningen worden verricht voor een sociaal-economische wereldorde waarbij armoede en marginalisering van grote delen worden tegengegaan.
Mensen en landen moet perspectief geboden worden; ontwikkelings- landen kansen gegeven", aldus Jan Peter Balkenende.

Positie Turkije
Tweede-Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven zegt: "Ons vermogen om oplossingen te zoeken voor internationale problemen schiet te kort. Wat ik persoonlijk bijvoorbeeld heel aanmatigend vind, is dat we Turkije als bruggenhoofd van de NAVO zien, maar niet als lid van de Europese Unie, omdat het geen Europees land is, geen christelijke natie is. Landen van de Europese Unie moeten mensenrechten respecteren. Dat moet Turkije ook. Geloof is iets dat je individueel beleeft en collectief in kerken, moskeeën etc."

Volgens haar is het "heel gevaarlijk om nu heel koesterend te gaan spreken over de aandacht die we moeten besteden aan de allochtone bevolking. Dat moest al veel langer. De reactie moet zijn dat je binnen Nederland helder en duidelijk met respect voor elkaars leefwijze moet leven."

Voorbeeldfunctie politici
VVD-leider Hans Dijkstal merkt in het CDA-Magazine op dat hij zich heeft gestoord aan de uitlatingen van Pim Fortuyn, "die de islam een bedreiging voor de wereldvrede noemde. Als je de grondwet eerbiedigt, en ik neem aan dat hij dat doet, kun je zulke uitspraken niet doen. Politici hebben een voorbeeldfunctie en moeten voortdurend stelling nemen als de uitgangspunten van de democratische rechtsstaat in het geding zijn. (...)
De bezoeken van Van Boxtel en Kok aan moskeeën zijn natuurlijk nuttig, maar er is meer nodig. Het gaat er nu om dat er in ons land op alle niveaus een dialoog met de moslims wordt gevoerd."

Israël-Palestijnen
Job Cohen (burgemeester van Amsterdam) constateert: "het basisgevoel dat autochtonen bij de Westerse wereld hebben, zo van 'daar horen we bij', dat blijkt te ontbreken bij veel allochtonen. Dat is een schok. Het blijkt dat grote groepen in de bevolking er andere ideeën op na houden. Ik bedoel daarmee niet dat men het terrorisme steunt, want dat doet niemand. Maar kijk bijvoorbeeld naar de discussie rond homoseksualiteit en de islam. Daar moet duchtig over gesproken worden."

Daarnaast noemt Cohen de situatie in Israël de kern van de wereldproblematiek. "Rust op het grondgebied van Israël zou een enorme impact hebben op de rest van de wereld. Ik heb geen idee hoe dat precies bereikt kan worden. Maar een goede dialoog starten, zou een begin zijn. De Nederlandse politiek staat op twee benen: steun voor Israël en begrip voor de Palestijnen. Nee, de wereld is er niet leuker op geworden."

Islamitische extremisten moeten land verlaten
Angela Merkel (voorzitter van de Christlich-Demokratische Union) benadrukt het belang van "culturele en religieuze tradities": "Als uit diverse gegevens nu blijkt, dat er zich momenteel 31.000 islamitische extremisten in Duitsland bevinden, dan is dat een alarmsignaal dat niet langer overzien mag worden. Onze vrije rechtsstaat moet tegenover potentiële bedreigingen heel duidelijk zijn: wie niet bereid is zich aan de spelregels van de Grondwet te houden, die moet het land verlaten, zonder mitsen en maren. Duitsland is voor zulke mensen geen toevluchtsoord.

"Als ik (...) zie dat er enkele ministers zijn in onze regering die er trots op zijn dat ze niet meezingen als het volkslied wordt gespeeld, dan weet ik dat bij deze regering de basis om aan dialoog deel te nemen heel zwak is. Ook toekomstige generaties moeten weten op welke basis ons vaderland opgebouwd is. We kunnen in een globaliserende wereld niet bestaan als we onverschillig staan ten opzichte van onszelf. Dat in Berlijn alleen islamitische scholen religieus onderwijs mogen geven - omdat ze dat juridisch hebben afgedwongen - is de wereld op zijn kop. Bekend raken met onze eigen christelijke tradities, een offensief terzake, is een uitdrukking van onze eigen identiteit en geworteldheid."

Afghanistan is nieuwe regering opgedrongen
Malaka Hashimi (secretaris van de vereniging van Afghaanse vrouwen in Nederland) begrijpt nog steeds niet waarom de mensen in Amerika en Europa wel drie minuten stil stonden bij de slachtoffers van de terroristische aanval in de Verenigde Staten, en nooit één minuut bij de slachtoffers van de oorlog in Afghanistan. "Mensen zijn toch mensen. Het bloed van Afghanen is toch niet anders dan het bloed van de Amerikanen?"

Volgens haar hadden de Verenigde Staten en de buurlanden van Afghanistan - vooral Pakistan en Iran - zich niet met de samenstelling van de interim-regering van Afghanistan moeten bemoeien. Nu is er een door Pathanen gedomineerde regering gevormd. Dat is geheel volgens de afspraak tussen de Verenigde Staten en Pakistan. De Amerikanen mochten alleen het luchtruim van Pakistan gebruiken indien zij ervoor zouden zorgen dat de Pathanen het voor het zeggen zouden krijgen na de verdrijving van de Taliban. De Afghaanse bevolking krijgt nu te maken met een van buiten opgedrongen regering. Die zal waarschijnlijk niet worden geaccepteerd. Maar ja, hoe kun je ook op een conferentie van vier dagen de problemen van drieëntwintig jaar oplossen? Dat kan toch niet. Ik ben wel blij dat er vrouwen in de nieuwe regering zitten, ook al vervullen zij niet meer dan symboolfunctie.

Labels op moslims verontrustend
Mustafa Kamal Kazi (ambassadeur van Pakistan in Nederland) zegt: "Als ik hoor en lees welke labels op moslims worden geplakt, dan verontrust mij dat, omdat ik vind dat wij geen religieus of cultureel geïnspireerde onrust, kloven en conflicten tussen mensen zouden moeten en mogen creëeren. Met name journalisten, politici en diplomaten zouden zich moeten onthouden van activiteiten en termen die bijdragen aan valse beeldvorming."

Kazi: "Terroristen hebben geen religie. Zij overleven daar, waar duizenden mensen een onrechtvaardig en onwaardig bestaan leiden. (...) De internationale gemeenschap moet (...) betrokken blijven bij Afghanistan en Pakistan, ook, nadat de terroristische netwerken zijn vernietigd."

In het kerstnummer staan verder nog interviews met: Jan Wolkers: Het gaat uiteindelijk om de kloof tussen arm en rijk, Elsbeth Etty: Rösenmöller heeft geen lef getoond, en zich steeds verder in de nesten gewerkt,
Kees Klop: Moslims maken terecht bezwaar tegen kapitalisme en marktdenken David Pinto: Velen die zwak van vlees en bloed zijn, keren zich tegen de arabieren
Onno Ruding: We moeten ons niet afkeren van andere geloofsbelevingen Gerlach Cerfontaine: Absolute veiligheid is nooit te garanderen Leontien Zijlaard-van Moorsel: Mijn leven is nauwelijks echt veranderd