CDA

Wijn in CDV: tegen verdere verruiming werkmogelijkheden asielzoekers

CDA-Tweede Kamerlid Joop Wijn is tegen voorstellen uit de Stichting van de Arbeid om de werkmogelijkheden voor asielzoekers te verruimen, omdat het een aanzuigende werking heeft op economische vluchtelingen.

Wijn zegt dit in een gesprek met Simon van de Pol (beleidsmedewerker Arbeidsmarkt FNV) en Han Entzinger (hoogleraar Migratie- Integratiestudies aan de Erasmus Universiteit Rotterdam) over migratiebeleid, in het net verschenen nummer van Christen-Democratische Verkenningen (nr. 11/12). Christen-Democratische Verkenningen is het maandblad van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA. Het thema van het nummer is: Arbeid & immigratie

Wijn: "Momenteel mag een asielzoeker alle vormen van vrijwilligerswerk verrichten (als voetbalclub zou ik naar een AZC gaan om te vragen of iemand de kantine kan komen schilderen) en een asielzoeker mag een paar maanden per jaar werken, inmiddels mag dat in alle soorten werk. Verdere verruiming is niet verstandig. Je bevestigt precies die drijfveer waarom je niet wilt dat mensen in de asielprocedure zitten, namelijk om economische redenen. Je hoort het mensensmokkelaars al zeggen: ga naar Nederland als je er geld wilt verdienen en meld je als asielzoeker. Dat betekent aanzuigende werking en een vergroting van het oneigenlijk gebruik van de asielprocedure."

"Overigens, van de asielstatushouders is gemiddeld 65% procent werkloos. Dat is natuurlijk absoluut onacceptabel. En kijk zelfs eens naar de mensen die in de asielprocedure zitten. Er is een tekort in de landbouw voor seizoensarbeid van ongeveer zesduizend mensen. Leg dat naast het feit dat er tweeëntachtigduizend mensen in de asielopvang zitten die - zoals gezegd - een paar maanden per jaar mogen werken. Dan begrijp ik echt niet waarom die tweeëntachtigduizend mensen niet voldoende zijn om het probleem van seizoensarbeid op te lossen"

Entzinger nu tegen migratieloket voor economische vluchtelingen Entzinger komt terug op zijn eerdere voorstel in CDV 3 (2000) om een migratieloket in te stellen voor economische vluchtelingen. "Ik heb ook eerst bepleit om asielzoekers tijdens de procedure zoveel mogelijk te laten werken, om te voorkomen dat ze het werken ontwend zijn wanneer ze eenmaal een status hebben, maar ik begin er toch steeds meer van overtuigd te raken dat daar wel een aanzuigende werking vanuit gaat, hoewel het heel moeilijk te bewijzen is. Over het algemeen calculeert men: in welk land heb je een grote kans om te blijven, want dat is het hoofddoel. Ik denk dat dit probleem zo fundamenteel is dat het haast niet meer oplosbaar is door asielzoekers al dan niet te laten werken, en ook niet door asiel- en andere loketten."
Entzinger: "Het is niet erg waarschijnlijk dat meer mensen naar het migratieloket gaan wanneer je de asielprocedure stroomlijnt of strenger bent. Veel van die mensen hebben immers toch niet een kwalificatie waarop de arbeidsmarkt vraagt. Hooguit heb je bij de twee-lokettengedachte als overheid een argument om iets krachtiger op te treden tegen mensen die ten onrechte een beroep op de asielprocedure doen. Maar men durft mensen vaak toch niet uit te zetten of men kan het niet."

Plan van aanpak tegen criminele organisaties rondom illegale arbeid Joop Wijn vindt dat illegale arbeid hard moet worden aangepakt, veel beter dan nu. "Het leidt tot valse concurrentie, het leidt tot uitbuiting van mensen die hier zwart werken en mensen die hier legaal zijn en die kunnen werken, krijgen geen kans", aldus Wijn.

Eerder deze week presenteerde Joop Wijn een voorstel voor een plan van aanpak om criminele organisaties rondom illegaliteit aan te pakken. In Den Haag zijn honderden malafide uitzendbureaus actief die illegalen aan het werk helpen. Met de winsten wordt vervolgens onroerend goed aangekocht en worden criminele activiteiten gefinancierd. Uit onderzoek van de gemeente Den Haag blijkt dat deze maffia-organisaties te machtig worden.

Wijn: "De ernst wordt onderschat omdat je aanvankelijk niets van deze criminelen merkt. In het begin gaat het om illegale arbeid en is er geen directe overlast. Maar dan opeens blijkt dat deze organisaties niet mono-crimineel, maar multi-crimineel te zijn: mensensmokkel, prostitutie, gokpraktijken en illegale kamerverhuur. Hun enorme winsten leiden tot geweldsincidenten en beroving en vergelding tussen verschillende criminele groeperingen."

Omdat de problemen worden onderschat wil Wijn dat criminele organisaties rondom illegaliteit zowel vanuit plaatselijk, als vanuit landelijk niveau worden bestreden. In het rapport staan hiervoor helaas geen aanbevelingen. Wijn: "Dit soort criminelen krijgt teveel ruimte om zich te organiseren en om zich dieper in Nederland te wortelen. Er is snel een effectief plan van aanpak nodig."

Klik hieronder voor het hele artikel

CDV in gesprek over migratiebeleid